Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámecká restaurace se otevírá

zamek_aleso21. března, symbolicky na první jarní den, se otevře nová zámecká restaurace.

S potřebou vzniku zámecké restaurace se počítalo již při plánování obnovy jižního křídla zámku. V rámci projektu proto vznikl nezařízený sál pro budoucí hosty a něj navazující částečně vybavená kuchyně. Od dokončení oprav se ovšem bohužel nepodařilo najít provozovatele tohoto zařízení. Až od letošního roku projevil zájem o provozování restaurace pan Milan Langr, který se rozhodnutím rady města stal jejím nájemcem.

Prostor restaurace se nachází v atraktivním místě, kde původně bývalo umístěno zámecké divadlo. Jedná se o prostor v přízemí jižního křídla nad zámeckou konírnou a pod dnešním Knihovním sálem. Divadlo zde vzniklo již v době baroka a zasahovalo přes dvě patra. Tento velký sál, ještě na počátku 19. století hojně využívaný především pro nejrůznější charitativní představení, ve kterých účinkovala rodina majitele zámku, byl ovšem na konci 19. věku zrušen. Vytvořením nové podlahy a řady vnitřních příček vznikla celá řada menších místností, které následně sloužily například jako byty zámeckých zaměstnanců a jejich rodin. V dobách vojenských zde bývaly různé společné prostory, například sovětská armáda zde mívala učebny.

Nová zámecká restaurace bude v provozu každý den mimo pondělí od 11 do 22 hodin. V čase obědů nabídne klasické polední menu za zvýhodněnou cenu. Zákazníci si samozřejmě budou moci vybrat i z jídelního lístku, ve kterém naleznou speciality jak české tak mezinárodní kuchyně. Důraz přitom bude kladen na regionální původ a kvalitu používaných surovin. Restaurace také bude schopna nabídnout cateringové služby pro pořadatele společenských a kulturních akcí v prostorách zámku a samozřejmě také svatební hostiny.

„Pevně věříme, že nově otevřená restaurace doplní nabídku služeb v areálu zámku a přispěje k větší spokojenosti našich návštěvníků i k obohacení „kulinářského života“ ve městě,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz