Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Otevření turistické sezony na jižních zahradách děčínského zámku

Odemykani-zameckych-zahrad_plakatTerasové zahrady na jižní straně zámeckého areálu patří mezi nejatraktivnější partie našeho města.

Současná podoba je dílem 19. století, kdy na jednotlivých úrovních postupně vznikaly vytápěné skleníky, ve kterých se pěstovaly tropické rostliny. Zdejší zahradnictví dosáhlo brzy mezinárodní proslulosti. Děčín byl například prvním místem na území dnešní České republiky, kde se úspěšně pěstovaly banány. Své největší slávy dosáhly skleníky za působení zahradníka Františka Jossta, který byl zejména mimořádným znalcem orchidejí. Jeho děčínská sbírka patřila mezi nejproslulejší v celé monarchii. Jako jednomu z prvních v Evropě se mu podařilo přivést ke květu Viktorii královskou, největší leknín světa.

Jižní zahrady byly veřejnosti zpřístupněny po dlouhé rekonstrukci v roce 2013 a od té doby fungují v sezónním provozu. Lákají návštěvníky od dubna do října a přes zimu jsou uzavřené. V současné době proto probíhá intenzivní příprava na zahájení návštěvnického provozu v letošním roce. Kromě běžného úklidu po zimě a instalace zahradního nábytku je třeba nachystat trvalkové záhony, vyhrabat trávníky, prořezat vinici, ostříhat živé ploty, rozmístit všechny zazimované nádobové rostliny, uválcovat všechny mlatové cesty atd. Pro letní provoz je třeba také připravit kašny, které celou zimu strávily pod důkladným bedněním. Tento dříve běžně používaný způsob ochrany pomáhá minimalizovat dopady mrazů na citlivé části kašen a tím prodlužuje jejich životnost.

Ke slavnostnímu otevření jižních zahrad, které bude zároveň také symbolickým zahájením nové turistické sezony v Děčíně, dojde v neděli 29. března ve 14:00 hodin a na celé odpoledne až do 18:00 hodin jsme připravili pestrý program. Na jednotlivých terasách bude návštěvníky bavit kejklíř či flašinetář, děti si budou moci vyfouknout obří bubliny či se projet na ponících, chybět nebude ani populární malování na obličej. Zájemci si také budou moci vyzkoušet jízdu na elektrokole Dlouhou jízdou. K dispozici bude samozřejmě také občerstvení, kterého se tentokrát ujme nová Zámecká restaurace. K příjemné atmosféře jistě přispěje také vystoupení hudební skupiny Los Pelotudos.

Období Velikonoc je na zámku tradičně věnováno především dětem. Již v sobotu 4. dubna začínají oblíbené prohlídky s Černým rytířem. Další program je připraven na velikonoční pondělí 6. dubna. Na odpoledne jsme připravili již tradičně Pohádkovou pomlázku v probouzející se Růžové zahradě. Tentokrát tu bude na děti čekat zámecká komteska, které se po zahradě poztrácela velikonoční vajíčka. Pomohou jí je děti nalézt? Určitě pak na ně čeká sladká odměna. Veselé odpoledne navíc zpestří pohádkové představení o přátelství lesních zvířátek „Nápad Myšky Terezky“, v sale terreně jej uvede Divadlo Matěje Kopeckého. Pohádková pomlázka v Růžové zahradě začíná na velikonoční pondělí ve 14:00.

Zdroj: www.zamekdecin.cz