Rubriky
Zprávy

Obyvatelé si opět stěžují na nepořádné pejskaře, strážníci zintenzivní kontroly

psiska_alesoProblémy s nepořádnými pejskaři jsou tématem několika stížností a podnětů, které obyvatelé adresovali vedení města a městské policii. Stěžují si zejména na neochotu majitelů uklízet po svých psech exkrementy. Městská policie pejskaře kontroluje namátkově, a současně provádí intenzivnější akce zaměřené právě na tento nešvar. Nepořádnému pejskaři hrozí na místě až tisícikorunová pokuta.

Podněty od občanů zaznamenává městská policie snad ze všech městských částí, nejčastěji se kritické hlasy ozývají ze sídlišť, kde na relativně malém prostoru žije značné množství chovatelů psů. „A bohužel ne všichni patří k těm pořádným. Intenzivní kontrolní akce se v minulosti osvědčily a problémů s pejskaři ubylo, bohužel se situace opět vrací k horšímu. Nárazové kontroly zaměřené na vytipovaná místa proto musíme provádět i nadále. V rámci těchto akcí je do terénu nasazen co největší počet strážníků. S akcemi pomohou i asistenti prevence kriminality, kteří začnou opět fungovat od dubna,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Dodal, že kontroly pejskařů samozřejmě patří ke každodenním úkolům strážníků. Uhlídat ale tento nešvar je velmi složité. „Pokud je někde přítomen strážník, pejskař téměř vždy uklízí. Bohužel často stačí, aby se strážník přesunul do jiné ulice, a ochota mnohých pejskařů uklízet nápadně rychle klesá. Bohužel, není v našich silách uhlídat každého pejskaře a každou ulici,“ dodal ředitel. S tím souhlasí i děčínská primátorka Marie Blažková. Těžko lze podle ní naplnit představu mnohých lidí, že strážník či policista uhlídá a bude pokutovat každého nepořádného pejskaře. „V Děčíně evidujeme více než čtyři tisíce psů. Uhlídat každého je naprosto nereálné. Represe může částečně pomoci, ale tento problém nevyřeší nikdy úplně. Je to otázka svědomí majitelů psů a jejich přístupu k okolí. Bohužel, tento přístup není často takový, jak bychom si představovali a v některých případech ani opakovaná pokuta neplní ten správný výchovný účel,“ vysvětlila primátorka.

Strážníci mohou za znečištění veřejného prostranství uložit pokutu ve výši maximálně jeden tisíc korun. Ve správním řízení pak hrozí pokuta mnohonásobně vyšší. Podle ředitele hlídky maximální pokuty v těchto případech hojně využívají. „Automaticky předpokládáme, že pokud přistižený majitel neuklidí po svém psu, nečiní takto poprvé. Samozřejmě, kromě pokuty vždy trváme na tom, aby znečištění ihned odstranil,“ doplnil Horák.

Vedení města současně s kontrolními akcemi chce ještě prověřit umístění košů na psí exkrementy a cedulí s upozorněním na povinnost uklízet. „Nasbírali jsme několik podnětů, a pokud je třeba někde doinstalovat koš nebo umístit ceduli s upozorněním, je to jistě řešitelné. Samozřejmě jsme si vědomi toho, že tento problém je běh na velmi dlouhou trať a nikdo jej ze dne na den snadno nevyřeší,“ dodala primátorka.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín