Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

O prázdninách na zámek

zamek detske prohlidkyBěhem jarních prázdnin mohou děti, které neodjely z města, vyrazit na zámek na speciální dětské prohlídky.

Dětské prohlídky děčínského zámku s úspěchem fungují již třetí sezonu. Jsou založeny na dokonalém převrácení rolí. „Zatímco na běžné prohlídce se průvodce obrací především na dospělého návštěvníka a pro děti bývá takový výklad velmi často nesrozumitelný a příliš dlouhý, při dětské prohlídce je na prvním místě malý návštěvník,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Chceme, aby se děti bavily, dospělý se stává doprovodem a pomocníkem,“ dodává.

Program se odehrává v běžné prohlídkové trase, používá ovšem své vlastní speciální rekvizity, které mají zapojit co nejvíce smyslů. Malí návštěvníci proto nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem se všeho nejraději hrají a proto se celou prohlídkou jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co děti čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky.

„Vzhledem k tomu, že tento program je určen pro děti, funguje pouze v okamžiku, kdy na něj mají čas, tedy o prázdninách. Ovšem nikoli jen o velkých letních, nýbrž v průběhu celého roku. Například i o jarních prázdninách, kdy sice odjíždí mnoho dětí pryč, ale velká spousta naopak zůstává doma. Právě jim bychom chtěli nabídnout dětské prohlídky pro zpříjemnění volných chvil,“ říká Krupičková.

Kromě dětských prohlídek a samozřejmě také dvou klasických interiérových okruhů je na zámku až do konce března k vidění také výstava archeologických nálezů z Děčína a Pirny s názvem „Odhalený hrad“ či zajímavá výstava historických kočárů ze sbírek Poštovního muzea.

O jarních prázdninách je zámek otevřen každý den od 9 do 17 hodin, jen v sobotu 28. února, poslední únorový den, začínáme až v 10 hodin. Dětské prohlídky budou probíhat od 28. 2. do 8. 3. Z provozních důvodů jsou stanoveny dva pevné termíny, a sice v 11:15 a ve 14:45. Program je určen především pro děti ve věku 4–11 let.

Vstupenky doporučujeme rezervovat předem.

Více o dětských prohlídkách.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz