Rubriky
Zprávy

Děčín za čtyři miliony opravil tržnici, ale nikdo v ní nechce prodávat

trzniceDěčínská radnice opravila tržnici na Husově náměstí, do akce investovala čtyři miliony korun. Obchodníci se ale vrátit nechtějí. Zalíbilo se jim totiž na provizorním místě u obchodního domu Korál, kam se přesunuli během opravy. Mají tam totiž vyšší tržby.

Radním se to nelíbí a chtějí problém na svém nejbližším jednání vyřešit.

„Zrevidujeme tržní řád a hovořit budeme i o tom, že bychom v nové tržnici snížili nájem. Osobně jsem pro tento krok, ale musíme vyčkat verdiktu ostatních,“ říká děčínský radní Valdemar Grešík.

Dnes platí trhovci, kteří prodávají vlastní produkty, 25 korun za metr čtvereční, ostatní 45 korun. O kolik by mohla jít sazba za metr dolů, nechtěl Grešík předjímat. Pokud by město vydalo upravený tržní řád, mohou se trhovci dočkat i toho, že místa před obchodním domem Korál budou pro tento prodej vysloveně zapovězená.

„Mně se stánky před Korálem nelíbí, je to jako někde na tureckém bazaru. Prodávají tu záclony, kabelky. Chápu, je zima, tak se tu teď místní zelenina neobjevuje, ale mohly by tu přece být produkty místních výrobců jako sýry nebo med,“ zlobí se Marie Boukalíková, která doufá, že tržnice se vrátí na původní místo. Byla tam zvyklá každoročně kupovat jarní sadbu.

Pořádá farmářské trhy, Husovo náměstí je ochotná oživit
Tržnici na Husově náměstí nechalo město zrekonstruovat za vlastní peníze, bez dotací. Opravy vyšly na více než čtyři miliony korun.

„Lidé se domnívají, že ta částka není v opravě vidět, ale musí si uvědomit, že bylo nutné přeložit kanalizaci, udělat nové sítě a je tam i veřejné osvětlení, které chybělo,“ podotkl Grešík.

Šárka Justrová v Děčíně pořádá každou středu na Masarykově náměstí farmářské trhy. Povolení má i na Husovo náměstí, tam je ale zatím nedělá.

„Je tam pusto a prázdno. Město by nekompromisně mělo trhovce od Korálu vykázat tržním řádem. Chápu, že tam mají větší tržby, ale já jsem ochotna pomoci s rozjezdem tržnice na Husově náměstí tak, aby do ní lidé zase začali chodit a trhovci nebyli škodní. Myslím si, že by to hodně pomohlo této části Podmokel,“ nabídla se Justrová.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/d