Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoLednová nepříjemnost
DĚČÍN – Příznivci jedné z politických stran, kteří mají klubovnu na Labském nábřeží v Děčíně, zřejmě někdo poškodil skleněnou výlohu. Oprava si vyžádá minimálně pět a půl tisíce českých korun. K rozbití výlohy došlo pravděpodobně během druhého lednového víkendu. Jaké okolnosti byly nápomocny přečinu poškození cizí věci, je nyní v rukou podmokelských policistů.

Nedávejte plané sliby
DĚČÍN – Další řemeslník nedostál svým slibům. Koncem loňského června sjednal místní oznamovatel řemeslníka, který měl za úkol rekonstruovat věžičku domu na Revolučním náměstí v Děčína. K naplnění zakázky bohužel do současné chvíle ale nedošlo. Nesplněný slib si zatím vyžádal čtyřicet tisíc českých korun. Jeho strůjce si ve středu čtvrtého února letošního roku vyslechl ústy policejního inspektora sdělení podezření ze spáchání přečinu zpronevěry. Případ je šetřen ve zkráceném přípravném řízení. Za přečin zpronevěry může soudce při odsouzení provinilce uložit trest zákaz činnosti, propadnutí věci nebo odnětím svobody v délce do dvou let, pokud se jedná o první odstavec § 206 TZ.

Střežte si soukromí
VARNSDORF – Varnsdorfští policisté prošetřují případ nebezpečného pronásledování, ke kterému má docházet od začátku ledna loňského roku až do současné chvíle. Oznamovatelka je ze strany mužského protějšku téměř nepřetržitě atakována nevyžádanými SMS zprávami, které sice držitelce mobilního telefonu nevyhrožují, nicméně jejich existence svědčí o obtěžující pozornosti autora zpráv. Pokud policisté zajistí dostatek důkazů, může se nežádoucí pozornost proměnit v přečin nebezpečného pronásledování, za který trestní zákoník nabízí trest odnětím svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti.

Neomluvené hodiny
DĚČÍN – Škola – základ života. Ne pro každého je návštěva školních lavic lákavá. Někteří zkrátka nestojí o poznání a dovednosti, které školní vzdělávání nabízí. Podmokelští policisté v těchto dnech prověřují oznámení zástupců základní školy v Děčíně, kterou nenavštěvuje žákyně druhého stupně. Od začátku roku se na jejím školním kontě objevilo 182 neomluvených hodin. Zodpovědnost za její absenci nesou na svých bedrech rodiče, kteří čelí policejnímu prověřování s ohledem na přečin ohrožování výchovy dítěte. Nezodpovědnost může její rodiče stát až dva roky svobody.

Bez autorádia
DĚČÍN – Neznámý lapka se osmělil a vloupal se do osobního automobilu parkujícímu nedaleko děčínské městské knihovny. Majitelka auta odstavila vůz koncem ledna letošního roku do ulice Karla Čapka. Když se k autu opět vrátila, zjistila, že jí mezitím z vozidla zmizelo autorádio a flashka. Věci v hodnotě třinácti set českých korun zřejmě posloužili k získání finanční hotovosti. Čí rukou zmizely, je nyní výzvou pro policisty z OOP Děčín – Město. Ohlášenou událost z uplynulého týdne prošetřují s ohledem na přečin krádeže.

Chce vrátit peníze
VARNSDORF – Čtyřicetiletý muž z Varnsdorfu měl zájem o nákup Eura, a tak svěřil zprostředkovatelce cizí měny částku necelých devadesáti tisíc českých. Namísto balíku vyměněných peněz se bohužel musel obrátit na policisty, kteří pátrají po důvodech neúspěšné směny i ženě, která zklamanému muži do současné chvíle nevrátila peníze, ani nereaguje na jeho volání. Případem možného přečinu podvodu se zabývají policisté z obvodního oddělení policie ve Varnsdorfu.

Děčín, 6. února 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín