Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoSlepá důvěra
VARNSDORF – V průběhu loňského roku pracovali policisté ze Šluknovského výběžku na případu přečinu podvodu a zpronevěry, kterým od srpna loňského roku čelil dnes již třiadvacetiletý muž z Varnsdorfu. Obviněný měl v uplynulém roce přijmout pod svá křídla svého tehdejšího souseda, který se na něj obrátil s prosbou o pomoc při prodeji třípokojového bytu v panelové zástavbě. Důvěřivému sousedovi se dostalo vstřícnosti, která se později projevila zamlčením části peněz ze strany obviněného pomocníka, který si část z utržených peněz ponechal pro svou potřebu. Majiteli bytu odevzdal jen šestaosmdesát tisíc českých korun. Zbylých 112.700,- Kč skončilo v jeho kapse. To ovšem podnikavému muži nestačilo, a tak se na důvěřivého třicátníka obrátil znovu. Tentokrát podnikli společně cestu do prodejny elektra, kde měl důvěřivý soused zakoupit mobilní telefon. Zn. iPhone 5S s příslušenstvím v hodnotě sedmnácti tisíc českých korun. I ten zřejmě skončil v rukou obviněného, který si za povedenou manipulaci vyslechl dvacátého ledna letošního roku sdělení obvinění z přečinu zpronevěry.

„Povedená“ návštěva
DĚČÍN /JÍLOVÉ – Koncem loňského roku přijali děčínští policisté z Podmokel trestní oznámení mladé ženy z Jílového u Děčína. Oznamovatelka poukazovala na možný přečin krádeže, ke kterému mělo dojít pár dní před koncem roku 2014 v místě jejího současného bydliště. Po odchodu rodinné návštěvy zjistila, že jí chybí mobilní telefon zn. Sencor Element s vloženou SIM kartou a sedmičkový tablet zn. Asus. Z portmonky se ztratila finanční hotovost ve výši 1500,- Kč. Podezření padlo na návštěvu, kterou přijala ve svém jílovském bydlišti. Policisté získané informace prověřili a v závěru jejich šetření padlo sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže devatenáctiletému mladíkovi z Děčína. Majitelce byl navrácen odcizený mobilní telefon včetně příslušenství. Peníze ani tablet se místním strážcům zákona zajistit bohužel nepodařily.

Pomoc, moje pověst!
DĚČÍN – Šestého ledna letošního roku se na policisty z OOP Děčín – Město obrátila mladá žena z Děčína, jež v uplynulých dnech zjistila zneužití své identity. Prostřednictvím jejího profilu na sociální síti měl byla učiněna výzva směrem ke skupině jejích přátel, od kterých bylo požadováno zaslání 30,- Kč na uvedený účet. K zaslání finančních příspěvků zatím nedošlo, nicméně oznamovatelka poukazuje na zneužití jejího dobrého jména a pověsti. Na oznámenou události z počátku letošního ledna lze nahlížet i z úhlu možného přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

I mateřská láska má své hranice
ČESKÁ KAMENICE – Českokameničtí strážci zákona byli devatenáctého ledna letošního roku přivolání k případu fyzického napadení v České Kamenici. Matka, jež ve svém bytě poskytuje azyl svému dospělému synovi, se v rámci své dobroty v dnešních dnech potýká s následky své vstřícnosti. Vykutálený syn se matce za její péči odvděčil několika ranami, které ženu přivedly až do péče lékařů. Zaskočená žena násilí oznámila policistům. Nedávný případ prošetřili s ohledem na přečiny nebezpečného vyhrožování a porušování domovní svobody. Oznámené násilí bylo předáno ve zkráceném přípravném řízení státnímu zástupci, který o celé věci dále rozhodne.

Děčín, 28. ledna 2015
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín