Rubriky
Turisti Zprávy

Zoo Děčín: První přírůstky jsou tu, outloň musel do péče ošetřovatele

outlonKonec ledna přinesl děčínské zoologické zahradě dlouho očekávané první přírůstky. Přibyly hned u dvou druhů zvířat! Radost mají ošetřovatelé ptáků a také savců.

V expozice Ptačí dům se vylíhla 2 ptáčata leskoptve tříbarvé. Jde o již třetí odchov tohoto druhu v děčínské zoo. Chovu těchto barevných opeřenců se zoo věnuje od roku 2011. „Na vejcích sedí výhradně samice. O krmení se však starají oba rodiče a to po dobu zhruba pěti týdnů. Zpočátku jsou ptáčata krmena pouze hmyzem, později přibývají i plody a ovoce. Již po 3 týdnech jsou letuschopná,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák. Domovinou leskoptve tříbarvé je Tanzanie a jihovýchodní Keňa, až po jihovýchod Etiopie a Somálska. Většinu času tráví ve společnosti jiných ptáků při sběru potravy. Lze ji spatřit na hřbetech větších zvířat, kde zbavuje svého hostitele obtížného hmyzu.

Druhým přírůstkem byla dvojčata outloňů malých v Expozici Rajské ostrovy. Jejich příchod na svět ale hned od začátku doprovázely komplikace. „První z mláďat matka odmítla hned po narození a přes veškerou snahu ošetřovatelů se ho bohužel nepodařilo zachránit. O druhé mládě se vzorně starala jen 3 dny, pak jej z ničeho nic také odložila,“ povzdychl si zoolog Řehák. Péče o něj se proto ujal ošetřovatel Jiří Doubek. Krmí ho po dvou až třech hodinách a masíruje bříško pro snadnější vyprazdňování. „Mládě prozatím nemá vyhráno, aplikovali jsme mu dávku vitamínů, uvidíme, co přinesou nejbližší dny. Je důležité jej neustále udržovat v teple. To mu dodáváme pomocí nahřívacích lahví a také plyšového medvídka, na kterého se může přitisknout,“ popsal ošetřovatel. Mládě, kterému ošetřovatel začal říkat Emil, váží 19 gramů. Zoo Děčín má s umělým odchovem outloňů malých zkušenosti již z předchozích let. Zachránit se tak podařilo outloně Béďu, který nyní slouží jako kontaktní zvíře.

V nejbližších dnech očekává děčínská zoologická zahrada narození mláďat ještě u kosmanů bělovousých, osla domácího a klokana rudokrkého.

Zdroj: Zoo Děčín, Alena Houšková