Rubriky
Zprávy

Šťastný pátek třináctého v děčínské zoo

kosmanÚnorový pátek třináctého nepřinesl děčínské zoologické zahradě smůlu, ale štěstí! Na svět zde přišla dvojčata kosmanů bělovousých.

Porod proběh v pohodě, rodiče se o své potomky vzorně starají. „Zajímavostí tohoto druhu je, že samci se po příchodu mláďat na svět projevují jako vzorní partneři. Ujímají se potomků, aby samice měla klid na zotavení, a matce je vrací pouze na krmení,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Mláďata nosí na zádech. Ošetřovatelé mají z odchovu velkou radost, je totiž známkou toho, že se zde páru daří dobře. Zoo začala s jejich chovem přesně před rokem.

Kosmani bělovousí patří mezi drápkaté opice. Od ostatních druhů kosmanů je poznáme díky dlouhým bílým chlupům, které tvoří kolem uší jakési vějíře. Jsou aktivní ve dne. Žijí ve skupinách do 15 členů. Jejich stravou jsou nejrůznější druhy ovoce, zeleniny, oříšků, sladké smůly a dalších dobrot. Jídelníček si neváhají zpestřit i hmyzem, což je pro ně dobrým zdrojem bílkovin. Jejich domovinou jsou tropické lesy Brazílie. Samice kosmanů bělovousých jsou březí zhruba 148 dní a zpravidla rodí dvě mláďata.

Zdroj: Zoo Děčín