Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Již tuto sobotu projde Děčínem masopustní průvod ze zoo na zámek

OLYMPUS DIGITAL CAMERASobotní odpoledne bude v Děčíně patřit masopustnímu veselí. Na společnou akci zve návštěvníky děčínská zoologická zahrada a Zámek Děčín. Oblíbená akce je i letos spojená se soutěží O nejchutnější masopustní koblihu, která proběhne na půdě zoologické zahrady, stejně tak jako soutěž O nejhezčí masku. Chybět nebude ani veselý průvod masek městem.

„Akce startuje v sobotu 14. února ve 14 hodin v areálu zoo. Do soutěže O nejchutnější koblihu se může přihlásit každý, kdo se nebojí zadělat těsto. Stačí v den konání akce přinést do zoo 3 kusy koblih shodné náplně a předat je na pokladně zoo,“ vysvětlila mluvčí zoo Alena Houšková. Soutěžní koblihy bude hodnotit odborná porota složená nejen z pracovníků zoo, ale také z řad veřejnosti. Podrobná pravidla soutěže jsou k dispozici na webových stránkách zoo www.zoodecin.cz. Pro výherce jsou připraveny zajímavé ceny. Kdo přijde v sobotu 14. února do děčínské zoo v masce, ten se může zapojit do soutěže o nejoriginálnější masopustní převlek. Cena pro vítěze je velmi netradiční. „Kdo se nám bude líbit nejvíc, toho za odměnu posadíme na osla a pojede v čele masopustního průvodu na zámek,“ prozradila mluvčí.

Samotný masopustní průvod vyjde ze zoologické zahrady v 15.30 h a slavnostně jej povolí ředitelka zoo. „Po cestě nás čeká hned několik zastávek se zajímavým programem. První bude u Domu dětí a mládeže, další u Expozice Rajské ostrovy, na nábřeží, u Kavárny na schodech, Restaurace Radnice, Restaurace U Růžové zahrady a také oblíbeného Bubble tea. Tu nás pohostí nějakými dobrotami, tu nabídnou klobásku, tady zatancují nebo zazpívají, jinde dají ochutnat netradiční nápoje,“ nalákala Alena Houšková. Na poslední zastávce v Křížové ulici dojde k předání basy zástupcům Kozí dráhy, která pořádá Masopust o den později a která se v neděli postará o její pochování a tím zahájení půstu (bližší informace o Maspustu na Kozí dráze najdete na www.kozidraha.severoceskedrahy.cz . Na akci se podílí mnoho dobrovolníků, připojily se k ní také dvě děčínské základní školy s jednou střední, Základní umělecká školy, Skupina Historického šermu Exitus in Dubio, Mateřské centrum Rákosníček a samozřejmě také spousta sponzorů. O pravé masopustní veselí se během odpoledne postará folklorní soubor Jirkovák a také flašinetář.

Po příchodu průvodu na zámek bude následovat další kulturní program, ve kterém nebude chybět tzv. soud s medvědem, příjemná hudba nebo pohádka pro děti. Program na zámku začíná v 17 hodin.

Důležitá informace na závěr. Kdo se bude chtít zúčastnit celého programu, ten může využít zvýhodněného vstupného na obě místa. Lze si však zaplatit i jen program pouze v zoo nebo pouze na zámku.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.