Rubriky
Turisti Zprávy

Autor památníku zesnulým horolezcům v Tisé neuspěl, ale nevzdává se

pamatnik tisa lezecMinisterstvo životního prostředí zamítlo odvolání Gerharda Tschunka, který chtěl na skálu v Tiských stěnách umístit 25 plastových destiček se jmény tragicky zesnulých horolezců. Správa CHKO Labské pískovce to odmítla a ministerstvo jí dalo zapravdu. Tschunko se ale nápadu na památník nevzdává.

„Rozhodnutí ministerstva je poplatné CHKO a ty jsou poplatné Stop tunelům (iniciativa kritizující Tschunkův nápad), které nevěděly, o co jde,“ komentuje rozhodnutí ministerstva Tschunko.

Hlavní argument ministerstva je, že navrtáním skály by došlo k jejímu nevratnému poškození. Vy s tím nesouhlasíte?
Každé navrtání skály, ať už je to zábradlí, schody nebo jistící kruhy, skálu naruší. To je umělé narušování. Pak je přírodní narušování, které je dost podstatné a které CHKO vůbec nezajímá a mělo by.

Co plánujete dál? Končí tím vaše snaha o zbudování památníku?
Ne. Já jsem 1. února svolal poradu v Tisé, které se zúčastnili zástupce obce, dvou horolezeckých oddílů nebo Spolku pro Tisou. Řekli jsme, že tohle je neprůchodné. Ale protože jsme s odmítnutím počítali, už jsme vyhrabali starší návrhy, které jsou čtyři. Jako nejvíc schůdný se zdá návrh Spolku pro Tisou, který akceptují i další občané Tisé nebo i oddíly. Jde o to, že do Tisé mezi kostel a hřbitov na obecní pozemek blízko vstupu do skal přivezeme skalní blok a na něm se udělá ten památník.

Jak bude vypadat?
Bude podobný jako ten zamítnutý. Jenže nevím, jestli se na to vejdou ty ruce. Ale mám návrh od architekta, že by zde mohla být deska z pískovce, na které by ty ruce byly vyryté.

To znamená, že pro nový památník využijete hotové destičky?
Musíme je využít, už jsou zaplacené. Ale kdyby se to nepovedlo, tak v Ostrově jsou opuštěné skalky poblíž turistické cesty, které by se taky daly využít.

S prvním návrhem, který teď zarazilo ministerstvo, jste vyvolal rozruch. Vadil CHKO, občanům a rozdělil i samotné lezce, kteří jezdí do Tisé. Nebojíte se, že se něco podobného bude opakovat?
Vůbec ne. Žádné kontroverze návrh nevyvolá, protože to nebude na skále. Samozřejmě negativní názory jsou vždycky, s tím musíme počítat. Ale odhaduju, že mezi lezci je pro tento návrh 80 procent lidí.

Kdy by měl památník vzniknout?
O místě definitivně rozhodneme do konce února, ale s největší pravděpodobností to bude ten pozemek mezi kostelem a hřbitovem a chtěli bychom to do konce června dokončit. Půjde o brigádnickou činnost dvou oddílů.

Autor: Jan Horák
Zdroj: http://usti.idnes.cz/