Rubriky
Sport Zprávy

Válečníkům se vendeta proti Brnu vydařila na výbornou!

brnoBK Děčín vs MMCITÉ Brno – 91:62 (19:14, 45:28, 66:43)
Děčínskému celku scházel kvůli výronu kotníku Filip Kroutil a do utkání nezasáhl ani Jan Jiříček. Brněnský kouč pak ze základní rotace v sestavě postrádal ex-reprezentačního křídelníka Ondřeje Dygrýna.

Průběh utkání:
Děčínský tým vstoupil do utkání proti Brnu velmi disciplinovaně a od prvních minut bylo vidět, kdo na hřišti kraluje. Bosák a spol. se velmi brzy ujali vedení, které postupně narůstalo – a v polovině 8. minuty po trefě Jakuba Kaši z pole svítil na tabuli již dvouciferný rozdíl – 17:6. Do konce úvodního kvartálu se sice Mmcité přitáhlo na pětibodový rozdíl – 19:14, ale ve druhém kvartálu děčínský nápor vygradoval. Skvělá ofenziva podtržená kvalitní „defe“ vedla k rychlému nárůstu děčínského vedení, které se v polovině minuty 19. po rychlé rozehrávce zpod koše a následném skórování Lukáše Bažanta vyhouplo již nad dvacetibodovou hranici – 45:24. Do konce úvodní půle sice Jihomoravané z našeho náskoku čtyři punkty umazali, i přesto se ale do kabin odcházelo za stavu 45:28 pro Válečníky.

Svěřenci Pavla Budínského ani po změně stran nepolevili a neponechali nic náhodě. Děčínské vedení se brzy vyhouplo opět nad hranici dvaceti pointů a nejvyšší hodnoty dosáhlo v polovině 28. minuty, kdy míč krásné putoval po perimetru – až doputoval do rohu hřiště k volnému Lukáši Linhartovi – a po jeho úspěšné trojce platil stav 65:38. Do závěrečné desetiminutovky se vstupovalo za stavu 66:43. Nedlouho po startu čtvrté periody se děčínský náskok vyšplhal již na třicetibodovou hranici, konkrétně v polovině 33. minuty prohnal síťkou trojku Luboš Stria – a za stavu 76:45 bylo o vývoji utkání definitivně rozhodnuto. V závěru zápasu se již na děčínském kurtu nic podstatného neudálo a válečnická ekipa tak mohla se svými fans kankánem oslavit vysoké vítězství 91:62.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Jelínek
Brno – Šiška, Šmíd, Prášil, Zachrla, Krakovič

Body: Vyoral 18 (7 asistencí), Tucker 17 (7 asistencí; užitečnost 26), Jelínek 14 (7 doskoků), Houška 10 (9 doskoků – 3 útočné; validita 21), Bažant 9 (8 doskoků; dvojky 5/4), Stria 8 (3 zisky), Bosák 8, Linhart 3, Hendrych a Kaša po 2 – Šiška 14 (9 získaných faulů; 8 doskoků – 4 útočné), Prášil 11, Marič 9 (8 doskoků – 5 útočných), Šmíd 7, Müller a Zachrla po 5, Jokl 3, Kozina, Krakovič, Norwa a Semerád po 2; střelba 3 b.: 19/5 – 21/3; střelba 2 b.: 47/28 – 47/20; TH: 26/20 – 22/13; doskoky: 45:34 (útočné 14:14); chyby: 24:25; ztráty: 13:11; týmová efektivita: 121:48 (!); počet diváků: 910; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Vladimir Paunovič (kouč Brna): „Gratuluji kolegovi i celému Děčínu k zaslouženě vyhranému zápasu. Domácí vedli od první do poslední minuty a my jsme prostě věděli, co nás čeká, že nám domácí budou chtít vrátit ten prohraný zápas v Brně. Na začátku zápasu udělali obrovský tlak, který trval 40 minut, konečné skóre minus 29 vypovídá o všem. Úplně zbytečně jsme byli nervózní. Myslím si, že na nás nakonec padla ta únava – středa Prostějov, včera Ústí, dneska Děčín, takže tři zápasy za čtyři dny – a to se projevilo minimálně na několika našich technických chybách. Ale to nás neomlouvá, Děčín byl jednoznačně lepší ve všech aspektech hry a zaslouženě vyhrál.“

Pavel Budínský (lodivod Děčína): „Děkuju za gratulaci. Myslím si, že před dnešním zápasem nebylo vůbec těžké motivovat můj tým, všichni si uvědomovovali, kdo proti nám stojí, tedy Brno, které nás porazilo a k němuž jsme měli respekt – a my jsme jim to chtěli sportovně vrátit. Určitě drobnou výhodou bylo to, že Brno hrálo včera v Ústí, mělo teď trochu těžší program než my. Ale odevzdali jsme velmi disciplinovaný, zodpovědný a kvalitní výkon a od začátku až do konce jsme hráli velice soustředěně. Ten rozdíl odpovídá předvedené hře, pravdou je, že to bylo utkání plné fyzických kontaktů. Mně se líbí, jak Brno hraje – přijímá i rozdává rány, hraje celých 40 minut, většina mladších hráčů má obrovský potenciál, je tam spousta rychlých a i zkušených hráčů. Za výhru jsme rádi hlavně kvůli sobě a i kvůli divákům, nechtěli jsme s Brnem podruhé prohrát.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta