Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci rozcupovali Medvědy a zaslouženě postoupili do pohárového Hyundai FINAL 4!

17-10-2012-bc-kolinBK Děčín vs BC GEOSAN Kolín – 96:63 (16:12, 39:24, 70:42)
Děčínský kouč musel oželet služby guarda Filipa Kroutila, jehož do hry nepustil zraněný kotník. Naopak Kolín přijel na sever Čech v kompletním složení.

Průběh zápasu:
V úvodu utkání nic nenasvědčovalo tomu, že kolínský tým utrží v ČEZ Sportcentru nějaký debakl. První kvartál byl megavyrovnaný a ani jednomu z týmů se nepodařilo odpoutat na větší bodový rozdíl – a vlastně nejvyššího, čtyřbodového rozdílu, dosáhli děčínští hráči až v závěru 9. minuty, kdy se z pole přes obrovitého Chána prosadil Tomáš Vyoral – jeho koš na 16:12 byl ale také zároveň poslední trefou úvodní desetiminutovky. Start do druhé periody vyšel svěřencům Pavla Budínského na výbornou, což podpořily i trojky z produkce Jakuba Kaši a Tonyho Tuckera. Děčínský tým měl v této sekvenci hry dění na hřišti pod kontrolou, v polovině minuty 17. po donášce Luboše Strii se děčínský náskok přehoupl již přes dvoucifernou hranici – 31:20. Do konce úvodní půle Houška a spol. ke svému vedení ještě čtyři punkty přihodili, takže do kabin se šlo za stavu 39:24.

Na startu druhé půle hráči Geosanu vystrčili růžky a díky šňůře 10:3 korunované v samém závěru 22. minuty úspěšným rychlým protiútokem v podání Štefana Ličartovského se přitáhli na osmibodový rozdíl – 42:34. Po time-outu děčínského lodivoda ale válečnický uragán smetl veškeré kolínské naděje na úspěch. Děčínská ekipa během necelých pěti minut díky šňůře 19:0 !!! (během níž si kouč Geosanu vybral TŘI oddechové časy) svému sokovi unikla na 27 bodů, když v polovině 27. svítil na tabuli stav 61:34. Do poslední čtvrtiny se vstupovalo za stavu 70:42 a Válečníci drželi otěže zápasu i nadále pevně ve svých rukou. Jejich náskok se ve čtvrtém kvartálu vyhoupl i přes třicetibodovou hranici, když v závěru 34. Lukáš Linhart prohnal síťkou trojku a zvyšoval na 82:51. Značnou minutáž dostali v utkání všichni hráči širší rotace (i do střeleckých statistik se zapsal kompletní tým) – a i jejich zásluhou zvítězil děčínský tým nad Kolínem drtivě 96:63!

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Houška
Kolín – Bryant, Vocetka, Faifr, Machač, Horák

Body: Vyoral 20 (4 asistence; střelba z pole 8/7, trojky 2/2; TH 4/4; užitečnost 26), Landa 13 (z pole 6/5, dvojky 4/4), Bosák 12 (7 doskoků a 5 asistencí; validita 19), Tucker 11 (4 získané fauly; trojky 4/3), Stria 8 (5 asistencí), Houška a Linhart po 8, Hendrych 5, Kaša 4 (2 bloky), Jelínek 4 (2 bloky), Bažant 3 – Vocetka 10 (TH 5/5), Harčár 8 (z pole 3/3, trojky 2/2), Djukanovič 8, Chán 7, Field 6 (8 doskoků), Machač a Sýkora po 6, Bryant a Ličartovský po 5, Horák 2; střelba 3 b.: 25/14 (56%!) – 25/5; střelba 2 b.: 34/21 – 38/17; TH: 19/12 – 15/14; doskoky: 37:28 (útočné 5:8); asistence: 30:12; chyby: 18:19; ztráty: 12:13; týmová efektivita: 131:54 (!); počet diváků: 930; nejlepší hráč utkání: Tomáš Vyoral (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Predrag Benáček (kouč Kolína): „Gratuluju Děčínu. My jsme dneska neměli nárok na vítězství, Děčín byl hlavně ve druhém poločase o dvě třídy lepší než my. Domácí velmi dobře bránili, lépe hráli v útoku. Stalo se mi poprvé v životě, že za tři minuty třetí čtvrtiny jsem si vyžádal tři time-outy, ale nepomohlo nic. Je to naše stará nemoc, respektive nová nemoc, která se v tomto roce opakovala už popáté. Když soupeř začně vést o pět či deset bodů, moji hráči to v devadesáti procentech případů odevzdají a zabalí. Nebojují, přestanou hrát a já jsem už několikrát říkal, že potřebuji minimálně 15 time-outů ve třetí a čtvrté čtvrtině, abych něco zkusil změnit. Domácí hráli opravdu skvěle, bojovně, chtěli vyhrát a nakonec to dokázali tím způsobem, jak to dopadlo.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Děkuju za gratulaci. Já myslím, že výsledek je pro Kolín trochu krutý, protože už od začátku bylo vidět, že přijel s úplně jinou koncentrací a jak nastoupil v jiné základní sestavě, než bývá zvykem, bez Aleše Chána, tak se dalo očekávat, že tam jsou pohyblivější pivoti, aby se snažili lépe bránit některé naše kombinace. Určitě po první čtvrtině za stavu 16:12 se dalo predikovat vyrovnanější utkání, ale já myslím, že jsme systematicky, nátlakově a rychlou hrou budovali náskok. Ve třetí čtvrtině jsme soupeře během těch několika minut dostali do situace, kdy už bylo vidět, že jsou frustrovaní z toho, že se nám všechno daří – fungovala nám obrana a hlavně jsme byli velmi produktivní v útoku, kdo přišel, tak skóroval, a proti takto rozjetému týmu se hraje špatně. Dneska bych vyzdvihnul našich 30 asistencí, to je to, co mě z číselných ukazatelů těší nejvíc, a samozřejmě i rozdíl v koeficientu užitečnosti (131:54), celkově jsme hráli kolektivě a nesobecky. Osobně si moc vážím postupu do Hyundail FINAL Four a jsem moc rád, že tam Děčín bude.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta