Rubriky
Zprávy

Od nového roku mohou policisté poslat auto ve špatném technickém stavu na nejbližší STK

policejni kontrola_alesoPoslat vůz ve špatném technickém stavu rovnou na STK anebo úplně zakázat pokračovat v jízdě. To patří mezi nové pravomoci dopravní policie, které začaly platit od 1. ledna. Policisté se tak snaží dostat ze silnic na severu Čech i v dalších místech republiky nebezpečná osobní i nákladní vozidla.

„Dobrý den, silniční kontrola, ukažte mi doklady k provozu a řízení motorového vozidla.“ Policisté v Mostě zastavili nákladní Avii, kontrolovat budou její technický stav.

„Tak pane řidiči, skočte do auta, rozsviťte světla, šlápněte na brzdu a zapněte výstražný, ano. Tak světla dobrá, brzda dobrá, levej, pravej, zpátečka.“

Od nového roku mohou vozidlo, kterému třeba nesvítí brzdová světla, poslat policisté ihned na nejbližší stanici technické kontroly a to podle toho, jakou závadu na vozidle objeví.

„Policie rozděluje závady stejně jako STK, to znamená A – lehká, B – vážná a C – nebezpečná. Lehké závady jsou závady, které se stanou běžným opotřebením vozidla, to znamená prasklá žárovka, nicméně to může být i závada typu B, to znamená prasklá žárovka na vážnějším osvětlení jako je třeba brzdové světlo apod. Stejně tak to může být i závada typu C, když vám nebude svítit vzadu ani jedno brzdové světlo,“ popsal Lukáš Skiba z krajské dopravní policie.

Každá závada je popsaná v policejním manuálu
K posouzení typu závady mají policisté podrobný manuál. Každá závada je popsána v příloze, která je přílohou vyhlášky, řidič se nemusí bát, že by policista nepostupoval objektivně. On zjistí nějakou závadu, vysloveně se podívá do této přílohy a tam najde konkrétně, jestli se jedná o závadu A, B nebo C.

Když policista odhalí nebezpečnou závadu, nedovolí vozidlu dál pokračovat v cestě a řidič jej musí na vlastní náklady nechat odtáhnout. Při vážné závadě, tedy závadě typu B, může policista nechat dojet vůz k nejbližší stanici technické kontroly anebo mu může zkrátit platnost STK na 30 dní. Protokol pak zašle na pověřenou obec, kde je vozidlo registrováno.

„Úkolem toho pracovníka registru silničních vozidel je to, že by měl na základě toho dokladu, který nám zašle policie, upravit údaje v centrálním systému stanic technické kontroly, která eviduje platnosti technických prohlídek,“ vysvětlil postup Vojtěch Brzoň z registru silničních vozidel magistrátu v Mostě.

Řidiči, pozor!
Policisté budou postihovat osobní vozidla i užitková a nákladní ve špatném technickém stavu. Kromě zkrácení platnosti STK také řidič i provozovatel vozidla zaplatí pokutu. Řidič maximálně 10 tisíc korun, provozovatel vozidla, například firma vlastníci nákladní auto, může zaplatit pokutu až 50 tisíc korun.

Autor: Jan Beneš
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever