Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Loretánskou kapli v Rumburku navštívilo v loňském roce rekordní množství turistů

Loreta Rumburk _alesoLoňský rok byl z hlediska návštěvnosti pro památky příznivý. Polepšily si prakticky všechny. Mezi skokany v návštěvnosti patří Loreta Rumburk. 13 000 návštěvníků se v loňském roce vydalo na prohlídku toho barokního klenotu severních Čech. To je téměř o polovinu více než v roce 2013.

V postupně rekonstruovaném areálu stojí za obdiv nejen samotná loretánská kaple, tedy kopie svaté chýše z Loreta, ale i obklopující ambit s kaplemi z nichž patrně nejzajímavější je kaple Svatých schodů.

Rumburská loreta je otevřená celoročně a patří mezi živé památky, tedy ty, kde se pořádá řada akcí a kde návštěvníci mohou prakticky všude. Třeba i na Svaté schody.

„Věřícím je to umožněno, dovoleno, nabízeno. Mohou tam jít nejenom s farářem, při dvou oficiálních pobožnostech svatých schodů ale i běžně, když o to požádají,“ říká Klára Mágrová, manažerka projektů Římskokatolické farnosti, která areál spravuje.

Nutno podotknout, že po Svatých schodech se chodí pouze v kleče. Zaměření loretánského domku a zhotovení plánů měl na starosti věhlasný vídeňský architekt Johann Lucas Hildebrandt, jehož nejvýznamnějším dílem je vídeňský Belveder.

Autor: Jaroslav Hoření
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever