Rubriky
Kultura Sport Turisti Zprávy

Jak si vedl Děčín v roce 2014, aneb shrnutí statistiky návštěvnosti

cyklostezka_alesoDěčín se dle statistiky návštěvnosti stává stále atraktivnějším nejen pro turisty ale i pro místní obyvatele. To nám dokázalo dotazníkové šetření, provedené v turistické sezóně 2014.

Dotazníky byly k dostání na různých místech, např. v ubytovacích zařízení, na turisticky vyhledávaných místech (Zoo Děčín, Zámek Děčín, apod.) a samozřejmě i v Turistických informačních centrech (Městská knihovna Děčín, Hlavní nádraží Děčín).

Oproti minulým rokům si dle návštěvnosti polepšila Zoo Děčín, která v roce 2014 překročila hranici krásných 100 000 návštěvníků a jejíž návštěvnost rok od roku konstantně stoupá. K datu 30. 9. 2014, kdy se dotazníky vyhodnotily, měla oproti minulým letům též vyšší návštěvnost např. Židovská synagoga, nebo Výletní loď.

Velmi vysokou návštěvností se hned po Zoo Děčín může pochlubit hojně využívaná Labská stezka, dominanta města Zámek Děčín, Aquapark Děčín, Výletní loď Labské plavební společnosti, Muzeum plavby, Via ferrata, Kozí dráha, Židovská synagoga, historický Double Decker, Thunská kaple a Železniční muzeum.

Zájem sportovců vyžívajících se ve výškách jsme měli možnost mapovat až od května 2014, kdy se otevřela Via ferrata na Pastýřské stěně. Stala se velkým lákadlem pro místní i turisty a s počtem převyšujícím 8000 lezeckých nadšenců je jejínávštěvnost úctyhodná.

Z dotazníků vyplynulo, že nejpočetnější skupinou dle věku jsou návštěvníci produktivního věku do 59 let bez dětí, následovaní právě rodinami s dětmi. Nejvíce se jich inspirovalo doporučením známých a webovými stránkami. Lákadlem byla hlavně aktivní turistika a sport, příroda a venkov a též památky a historie.

Lze zobecnit, že návštěvníkům se zde velmi líbily zmíněné turistické cíle a byli velmi spokojeni s úrovní ubytování.

Předešlý rok můžeme shrnout jako velmi úspěšný. V Děčíně a jeho okolí se nachází dostatek krásných míst a lákadel, takže věříme, že se do těchto míst budou návštěvníci nadále vracet.

A jak vypadala turistická sezóna 2014 v Infocentru Děčín?
Městské informační centrum Děčín, které sídlí v Městské knihovně, bývalého Atlantiku, zažilo mimořádně úspěšný rok, zejména v turistické sezóně.
V roce 2013, kdy informační centrum startovalo své působení v nových prostorách, bylo bohužel poničeno povodněmi, a proto se přemístilo do prvního patra knihovny, kde ovšem nebyly tak vhodné prostory pro infocentrum a turista toto místo hůře hledal.

Ovšem po povodních a velké rekonstrukci, se v roce 2014 na konci března mohlo infocentrum sestěhovat zpět do svých prostor. Infocentrum proto mohlo v minulém roce poskytnout své původní a moderní zázemí s dostatečnou zásobou materiálů o Děčíně a okolí, počítačem pro turisty a veřejnou wifi sítí, velkým výběr suvenýrů a knih z regionu a v neposlední řadě vnitřním i venkovní posezením s možností občerstvení, např. děčínskou kávou.

Za rok 2014 nás do Infocentra zavítalo úctyhodných 8861 návštěvníků! Pro zajímavost v hlavní turistické sezóně, tedy od května do konce září zde bylo dohromady 6934 turistů.

V sezóně 2014 jsme zaznamenali největší počet turistů z České republiky, na druhém místě byli Němci a o třetí se dělili turisti z různých koutů Evropy, jako např. z Anglie, Ruska, Polska, Slovenska, Belgie, Holandska a Francie. Měli jsme tu ale i zajímavé i exotické turisty. Českou republiku si velmi oblíbili turisté z Austrálie, Nového Zélandu, či z Japonska.

A co turisty zajímalo nejvíce?
Co se týče Děčína, tak zde byl jasným výchozím bodem Zámek Děčín, dále Zoo, muzeum, Pastýřská stěna, Rajské ostrovy, synagoga, obchodní centrum Pivovar, nebo velmi oblíbená Labská cyklostezka a romantické plavby po Labi do Hřenska, Bad Schandau a Drážďan. Největším lákadlem z okolí města Děčín byl pro všechny samozřejmě NP Česko-Saské Švýcarsko, zejména Hřensko, Jetřichovické vyhlídky, vzdálenější Bastei, Bad Schandau, či pevnost Königstein.

Děčín se postaral i o několik novinek, které turisté uvítali. Po celou sezónu CK Enthusia ve spolupráci se Zámkem děčín pořádala pravidelné komentované prohlídky s průvodcem v českém, německém a anglickém jazyce. Prohlídky startovaly od infocentra a končili na Zámku prohlídkou jednoho z okruhů.

Dalším příjemným zpestřením byla v měsíci srpnu přeprava mezi Zámkem Děčín, infocentrem a Zoo Děčín. Děčínem se proháněl takzvaný Z-Z Bus. Jednalo se o minibus, který měl stanoviště před infocentrem a turisté, zejména staří lidé, či maminky s dětmi jeho služby rádi využili a svezli se na zámek, či do velkého kopce Pastýřské stěny, na jehož vrcholu sídlí zoo.

V neposlední řadě musíme zmínit novou Via Ferratu na Pastýřskou stěnu v místech bývalého výtahu na tuto stěnu, na Labském nábřeží. Jedná se o profesionálně zpracovanou stezku, kde naleznete celkem pět lezeckých tras. Pokud nemá turista své vybavení, může si jej půjčit pod ferratou v CK Enthusia. Tato novinka se stala v Děčíně hitem a v příznivém počasí můžeme vidět po celý den nadšené horolezce.

Tyto novinky nás potkali v roce 2014, ale zdaleka nejsou vypsány všechny. Děčín zkrátka stojí za návštěvu, což nám potvrdil téměř každý turista, který se druhý den vrátil na kávu a povyprávěl nám své zážitky s touhou zažít další. Díky turistům jsme se přesvědčili, že na své si v Děčíně přijde malé dítě, teenager, člověk ve středním věku i senior.

Věříme, že do letošního roku 2015 opět vykročíme pravou nohou, nepostihne nás žádná živelní katastrofa a budeme moci posloužit turistům stejně tak dobře, jako jsme činili v roce minulém.

Vaše Infocentrum Děčín
Zdroj: www.idecin.cz