Rubriky
Dětem Zprávy

Děčínský zámek navazuje na tradici oceňování pilných žáků

zámek prohlídka _alesoTento zvyk se ustanovil zhruba před dvěma staletími, tedy v dobách, kdy školní docházka sice byla teoreticky povinná pro všechny děti, ovšem v praxi rodiče posílali své ratolesti do školy velmi liknavě, zejména v období vrcholících zemědělských prací.

Tehdejší zámecký pán, osvícený hrabě František Antonín Thun-Hohenstein se proto snažil školáky i jejich rodiče přesvědčovat o smysluplnosti školního vzdělání a motivovat je k pravidelné docházce do školních škamen. Jedním z prostředků bylo pravidelné oceňování nejlepších žáků. Pilní školáci byli i se svými rodiči pozváni na zámek, kde je hraběcí rodina pohostila a dokonce při jídle obsluhovala. Na tuto tradici navazuje děčínský zámek i v současnosti, a proto zve pilné žáky na zámek, kde budou mít po dobu pololetních prázdnin, tj. od 30. ledna do 1. února vstup zdarma na výstavu plyšových medvědů. Zároveň budou v těchto dnech na zámku probíhat také speciální dětské prohlídky, ve kterých je opravdová zámecká komtesa pozve na malý výlet do časů hraběte Františka Antonína Thuna a požádá je o pomoc při pátrání po stopách tajuplného zámeckého bratrstva. Dětské prohlídky se konají v pevně stanovených časech, konkrétně v 11:15 a 14:45.

Následující víkend bude naopak ve znamení dospělých. V sobotu 7. února se totiž uskuteční další, již čtvrtý Zámecký ples. Stejně jako v minulosti zahrají dvě hudební tělesa – v Knihovním sále Neratovický Bigband a v Rohovém sále skupina The Jules. „Na oba soubory jsme měli vloni výborný ohlas, a proto jsme se rozhodli je oslovit i pro letošní rok,“ říká ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. Dobrou tradicí je také slavnostní zahájení plesu Děčínským symfonickým orchestrem, který tentokrát zahraje na úvod skladby od F. Schuberta, J. Strausse ml., E. Kálmána a G. Verdiho. Předtančení tentokrát nabídne zajímavou konfrontaci historického tance se současným pojetím soutěžního tance. Taneční škola Gebert a skupina historického tance Regii Caroli regis zatančí obě varianty na stejnou skladbu a diváci si tak budou moci na vlastní oči přesvědčit jakým vývojem tanec prošel.
Zámecký ples se koná v sobotu 7. února od 20 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v rámci sítě Vstupenka Děčín.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz