Rubriky
Sport Zprávy

Oslabené Válečníky dotáhl za výhrou 32 body včetně osmi trojek fenomenální Tony Tucker!

jindrichuv hradecBK Děčín vs. BK Lions Jindřichův Hradec 86:83 (20:27, 39:37, 61:50)
Válečníkům scházelo v sestavě kvarteto Luboš Stria, Jan Jiříček (oba zranění), Pavel Bosák (nemoc) a Daniel Hendrych (byl sice na střídačce, ale kvůli zánětu v chodidle do utkání nezasáhl). Premiérově se tak alespoň na lavičce objevil talentovaný děčínský odchovanec Petr Hammerle. Hostující kouč musel v utkání oželet služby dvojice Armond Battle – Petr Andres.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bažant, Landa, Houška, Jelínek
J. Hradec – Robinson, Autrey, Novák, Zuzák, Vošlajer

Průběh utkání:
Tým od Vajgaru nedokázal Válečníky od svého postupu do tuzemské nejvyšší soutěže zatím ani jednou porazit, ale svému prvnímu zářezu šli Zuzák a spol. na začátku utkání výrazně naproti – po trojce Zuzáka a koši Robinsona vedli Lions brzy 5:0 a své vedení postupně navyšovali, v polovině 9. minuty po trojce Robinsona na 15:25 bylo již dvouciferné. Poslední slovo v této čtvrtině však měl Tony Tucker, jenž trojkou uzavřel průběžný stav na 20:27. Do druhého kvartálu vstoupili naši hráči mnohem koncentrovaněji, přibrzdili soupeře v jeho rychlé hře, což přineslo kýžený výsledek. Díky šňůře 12:2, kterou korunoval v polovině minuty 16. trojkou Tomáš Vyoral, jsme strhli vedení na svou stranu – 32:29. Od této chvíle se sice naše střelecké manévry trochu přibrzdily, ale ani hosté neměli nejpřesnější mušku. Těsně před koncem úvodní půle platil vyrovnaný stav, ale díky dvěma úspěšným šestkám T-Vyorala jsme do kabin odcházeli přeci jen spokojenější za stavu 39:37.

Start do druhé půle vyšel děčínské družině na výbornou! Dvě trojky v krátkém časovém sledu prohnal síťkou Muž zápasu Tony Tucker, po time-outu Lions jsme se díky trefám Vyorala a Houšky vyhoupli až do dvanáctibodového vedení – 49:37. Jindřichohradečtí sice v průběhu třetího kvartálu polovinu ze svého manka umazali, ale poslední slovo v této sekvenci měl Tony. V závěru třetí desetiminutovky trefil tři trojky v řadě, navíc mu ještě ta z více než poloviny hřiště těsně po klaksonu nebyla uznána. I přesto jsme do čtvrtého kvartálu vstupovali s vedením 61:50 a dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít v závěru k dramatu – ještě zkraje 35. minuty totiž po Tuckerově dvoubodové trefě svítil na tabuli stav 73:55. Jihočeši však začali postupě naše vedení smazávat a jejich tlak vyvrcholil v poslední minutě, kdy nejprve Robinson trojkou snížil na 83:80, osm vteřin před koncem se také zpoza perimetru prosadil Autrey – 85:83. Víc jsme naštěstí soupeři nedovolili, naopak tečku za utkáním udělal symbolicky jedním trestným hodem Tony, čímž uzavřel konečné skore na 86:83.

Body: Tucker 32 (8 doskoků; trojky 14/8!; TH 8/6), Vyoral 16 (7 asistencí i získaných faulů; trojky 7/3; TH 6/5), Bažant 13 (11 doskoků → double-double – 7 útočných!; 5 asistencí; efektivita 20), Houška 9 (6 plusových faulů), Jelínek a Kaša po 5, Landa 4, Kroutil 2 – Robinson 21 (trojky 5/3), Vošlajer 13 (9 doskoků), Zuzák 11, White 10 (dvojky 5/5), Melski 10 (trojky 4/2), Autrey 7 (10 asistencí), P. Novák 6, Šlechta 3, Aušprunk 2 ; střelba 3 b.: 33/13 (!) – 25/9; střelba 2 b.: 37/16 – 44/24; TH: 23/15 – 13/8; doskoky: 44:28 (útočné 18:8)!; chyby: 21:26; ztráty: 19:13; týmová efektivita: 91:88; nejlepší hráč utkání: Anthony Tucker (Děčín).

Fotogalerie ze zápasu:
http://madd.cz/index.php/galerie/20-prosinec-2014-bk-din-vs-bk-lions-jindichv-hradec-ez-sportcentrum-din (zdroj: madd.cz)

http://www.northvideo.cz/novinky/sport/bk-decin-lions-jindrichuv-hradec-20-12-2014.html (zdroj: Miroslav Solař, northvideo.cz)

Ohlasy trenérů po utkání:
David Musil (asistent kouče Lions): „Blahopřeji domácím k vítězství. Myslím si, že výhra se pro ně rodila v takových vlnách – nejdříve byli dole a potom si mysleli, že ten zápas jasně vyhrají. My jsme svou bojovností dokázali ještě zatlačit a donutit ke koncentraci celých 40 minut. Za to jsme hráčům poděkovali a jsme rádi, že jsme opět ukázali náš charakter. Klíčové v tomto zápase bylo, že i když jsme se připravovali na jediného hráče, Tuckera, aby neměl volné střely, tak to se nám bohužel nepovedlo. Do té doby jsme hráli dobrý zápas, ale potom jsme si nechali dát zbytečně lehké střely. Za první poločas jsme dostali sedm trojek, z nichž on dal tři. Potom jsme ztráceli a domácí vedli zaslouženě, protože měli více energie, ale my jsme se dokázali i přesto vrátit zápasu. Škoda, mohli jsme dneska vyhrát.“

Pavel Budínský (kormidelník Děčína): „Myslím, že naše zúžená sestava před utkáním díky mnoha absencím signalizovala, že budeme dneska zranitelným týmem. To je určitě věc, kterou chtěl Jindřichův Hradec využít hned od začátku – taky to tak udělal a tahal za delší konec lana. Ale bylo dobré, že i při té pauze kvůli odloženému zápasu s Brnem jsme hledali svůj rytmus a našli ho až ve druhé čtvrtině, byť i kvůli užší rotaci a že někteří hráči museli alternovat na jiných pozicích, ve kterých normálně nehrají. Řekl bych, že o naší výhře rozhodl nástup do druhého poločasu – a i když soupeř korigoval, tak bych řekl, že ve 35. minutě už to vypadalo, že utkání zkontrolujeme a bude to pohodová výhra. Ale díky naší nedisciplinovanosti, hloupým rozhodnutím některých hráčů a vysoké úspěšnosti soupeře z dálky v posledních dvou až třech minutách při hře vabank jsme si to zkomplikovali. Nakonec jsme o tři body vyhráli, za což jsem moc rád, výhra se počítá. Přeju všem veselé Vánoce a jsem rád, že jsme našim fanouškům udělali radost tímto alespoň malým dárkem.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto:  madd.cz