Rubriky
Politika Zprávy

Na problémových děčínských sídlištích již nehlídkuje žádný asistent prevence kriminality

Asisten Prevence Kriminality_bezdomovecMěsíčně vyřešili kolem stovky sousedských konfliktů na děčínském sídlišti. Jejich práce v terénu snížila výjezdy městské policie na problematická místa až o dvě třetiny. Přesto přišlo šest asistentů prevence kriminality v Děčíně o práci, a to kvůli prodlevě v dotačních programech. Tu přitom sliboval ministr vnitra vykrýt.

„Peníze na preventisty jsme našli v našem rozpočtu. Jsou přislíbeny. Vnímám to jako jeden ze životaschopných, fungujících projektů. Ministerstvo vnitra bude finančně pomáhat s tím, aby je udrželi. Aby kontinuálně přešli z jednoho projektu do druhého. Byla by velká škoda ty lidi pustit a pak je znovu hledat,“ sliboval na konci září v Děčíně ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD, že peníze na platy asistentů prevence kriminality budou.

Na konci listopadu ale dostali všichni výpověď. Mezi bývalé asistenty patří i Antonín Čábelka, který v uniformě více než dva roky řešil hlavně sousedské soužití na děčínském sídlišti.

„Většinou jsme byli zatrpklí, že je konec. Něco jsme dva a půl roku budovali a zničehonic to spadlo. Všude se mluví o tom, jak jsou asistenti báječní, ale pořád to ruší. Jsou tam prodlevy. Tak ať z toho udělají stálé zaměstnání a bude klid,“ říká Čábelka.

O tom, jak asistenti prevence kriminality pomáhají, vypovídá například situace v Boleticích, kde policie dříve evidovala až sto oznámení za měsíc. Podle Tomáše Pavlíka, mluvčího městských strážníků, poté, co asistenti začali působit, spadl počet oznámení zhruba na třetinu.

Letos v listopadu měl projekt asistentů původně v Děčíně skončit úplně. Díky výjimce od ministerstva vnitra si ale bude moci městská policie požádat o peníze na jejich výplaty znovu příští rok v dubnu.

Jestli se podaří najmout znovu všech šest pracovníků nebo jestli budou muset hledat po čtyřměsíčním výpadku nové, teď nikdo nedokáže říct.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever