Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoTěžil bez dovolení
KRÁSNÁ LÍPA – Topná sezóna opět nadchází a nezvaných návštěvníků ve státních a soukromých lesích přibývá. Krásnolipští policisté v uplynulých dnech řešili nevítanou návštěvu místního obyvatele, jenž si v části zvané Na Samotě pořizoval otop na zimu. Na louce se v době policejního zákroku nacházela vyskládaná nařezaná polena stromů a dvojice nevítaných návštěvníků lesa.Lesníci zatím škodu nevyčíslili. Hrubým odhadem se ztráty zatím pohybují kolem čtyř tisíc českých korun. Nevítaná návštěva měla dohru letošního třetího listopadu v podobě sdělení podezření z přečinu krádeže devětadvacetiletému muži z Krásnolipska. Muži hrozí trest odnětím svobody až na tři léta.
Zavítáte-li do lesa na dřevo a chystáte se jej těžit, sbírat či odvážet, je nutno se nejdříve spojit s lesníkem či majitelem lesa, který by o vašem počínání měl vědět. V rámci zachování správné rovnováhy v lese je žádoucí spolupracovat s povolanými, chceme-li si zachovat kousek přírody, který nám ještě zbývá. Bližší informace k opatřením zajišťujícím rovnováhu v lesích najdete např. na stránkách Lesů ČR.

Odcizené kolo vrátil
RUMBURK – Mladík z Rumburku vyrazil koncem letošního října nákup na kole. V obchodě na Lužickém náměstí v Rumburku kolo zajistil lankem a odložil u schodiště. Když se na místo po chvíli vrátil, už ho tam nenašel. Nepříjemnou zkušenost sdělil místním policistům, kteří po chybějícím kole vyhlásili pátrání. Při vzájemné spolupráci jim velmi pomohly precizně sdělené informace od majitelky kola, která doložila nejen výrobní číslo, přesný popis i současnou hodnotu věci. O několik dní později se v lapkovi zřejmě hnulo svědomí a jelikož věděl, komu kolo patří, vrátil jej zpět původním majitelům. I tak si však vyslechl ústy rumburského policejního inspektora sdělení podezření pro přečin krádeže.
Pokud si své odložené kolo chcete efektivně zabezpečit a nedávat příležitost zlodějům, můžete načerpat inspiraci třena na přiložených stránkách. Odkaz naleznete zde. Mezi bezpečnostní prvky v rámci zabezpečení jízdního kola můžeme zařadit neviditelný fix, vysokopevnostní řetěz či zámky s elektronickými snímači. V některých městech nabízejí městští strážníci možnost očipování jízdního kola, které současně zaevidují do své databáze, což zvyšuje pravděpodobnost možného vypátrání odcizeného kola. Odkaz na tyto služby naleznete např. zde.

Pozor na pneu!
DĚČÍN – Děčínští policisté obdrželi letos třetího listopadu oznámení od pracovníka v sociálních službách, který přišel o dvě sady zimních pneumatik včetně plechových disků. Téměř každoročně se objevují případy náhlého zmizení zimních pneumatik z odstavených vozidel. Letos k němu došlo na Letné v Děčíně. Škoda se pohybuje na hranici šestnácti tisíc českých korun. Odložené sady zimních pneumatik zmizely bez zjevného násilí z odstaveného automobilu v Krásnostudenecké ulici. Kdo se skrývá za možným přečinem krádeže, je nyní v rukou policistů z OOP Děčín – Podmokly.

Štěstí v neštěstí

RUMBURK – Rumburští policisté od půl čtvrté odpoledne 3. listopadu pátrali po červeno-černém motocyklu zn. Cagiva – Fantic. Uzamčená motorka zmizela z parkoviště u rumburského úřadu práce během hodiny v den oznámení. Dopravní prostředek v hodnotě sedmnácti tisíc českých korun byl nalezen ještě téhož dne v opuštěném domě ve Filipově na Rumbursku. Jak se zmizelý majetek ocitl v opuštěném domě, zjišťují policisté z OOP Rumburk. Včerejší událost je prověřována především s ohledem na přečin krádeže.

Děčín, 4. listopadu 2014
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín