Rubriky
Zprávy

Změny při povolování kácení dřevin

kaceni stromu_alesoLidé, kteří chtějí pokácet strom, by se měli seznámit s novými pravidly kácení stromů. Od listopadu totiž platí novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení.

Nová vyhláška s sebou přináší několik změn, zejména v tom, které dřeviny budou nově podléhat povolení kácení a které ne. „Pro pokácení ovocných dřevin za předpokladu, že rostou na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha, nádvoří a nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku – zeleň, nyní žádné povolení vyžadováno není,“ vysvětlila Kristýna Svobodová z odboru životního prostředí.

U ostatních neovocných listnatých dřevin a jehličnanů, pokud obvody jejich kmenů přesahují 80 cm ve výšce 130 cm nad zemí, budou nyní muset jejich vlastníci o povolení pokácení znovu žádat. To platí i pro pozemky u rodinných domů, na kterých, podle předchozí vyhlášky, stromy povolení nepodléhaly.

V platnosti také zůstává potřeba povolení kácení pro zapojené porosty dřevin (keře a drobné stromky) o celkové ploše nad 40 m2 a dále pro všechny stromy (bez ohledu na rozměry) tvořící stromořadí. „Stromořadím se rozumí souvislá řada nejméně 10 stromů s pravidelnými rozestupy; chybí-li v některém úseku souvislé řady 10 ks stromů některý strom, je i tento úsek považován za stromořadí. Za součást stromořadí se nepovažují stromy rostoucí v ovocných sadech, školkách a plantážích dřevin,“ doplnila Kristýna Svobodová. Pokud si nejste jisti, zda je nutné žádat o povolení na kácení, můžete se obrátit na odbor životního prostředí.

Zdroj: Magistrát města Děčín