Rubriky
Zprávy

Vyšetřovatelé chtějí sestru z Rumburku obvinit z dalších tří vražd

rumburk_nemocnice_www_nemrum_czPolicie podle všeho rozšíří obvinění zdravotní sestry z Rumburku. Že je taková možnost velmi pravděpodobná, potvrdil krajský státní zástupce Jan Jakovec. Podle dalšího zdroje MF DNES má navíc policie důkazy o podezřelé smrti hned několika lidí.

„Vypadá to, že se obvinění bude rozšiřovat,“ potvrdil krajský státní zástupce Jakovec.

Žalobce František Stibor, který má případ na starost, už v pondělí řekl, že vyšetřovatelé mají u jednoho pacienta potvrzenou zástavu srdce po podání vysoké dávky draslíku. Stejně zemřela i sedmdesátiletá žena, z jejíž vraždy už je zdravotní sestra od srpna obviněná.

Vyšetřovatelé nyní prověřovali dokumentaci celkem 11 úmrtí, u kterých sestra byla. Podle informací MF DNES však vyšetřovatelé budou chtít obvinění rozšířit o víc než jeden případ, o kterém mluvil žalobce Stibor.

„Z těch prověřovaných případů jsou dost jasné tři. Ty není možné vysvětlit jinak,“ uvedl zdroj MF DNES blízký vyšetřování.

Motivy padesátileté zdravotní sestry zůstávají nejasné. Podle prvotních informací mohlo jít o eutanazii, záhy však vyšetřovatelé došli k závěru, že sestra nechtěla lidem krátit utrpení, ale že úmyslně vraždila.

Zdravotníci si všímali antipatie sestry k nemohoucím
„Někteří zdravotníci si všímali její antipatie k nemohoucím pacientům, tedy k těm, kteří vyžadují nepřetržitou péči – přebalovat, umývat a podobně,“ přiblížil nyní krajský státní zástupce Jakovec.

To byl také důvod, proč se přišlo na první případ. Odhalil ho lékař Petr Vondráček, který tak, aby o tom sestra nevěděla, odebral mrtvé pacientce krev a poslal ho na rozbor. Úmrtí mu přišlo podezřelé, protože pacientka netrpěla ničím, co by jí mohlo zástavu srdce způsobit.

„Sestry dělím do dvou skupin. Na ty, kterým důvěřuji, a na ty, kterým nevěřím. Dotyčná patřila mezi ty druhé,“ řekl Vondráček.

Žena po zatčení vinu odmítla, připustila jen, že mohla udělat chybu. Při dalších výsleších už vypovídat odmítla. Vyšetřovatelé spoléhají na psychologický posudek, který by mohl pomoci její motivy objasnit

Autor: Artur Janoušek
Zdroj: http://usti.idnes.cz/