Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci díky výkonu na hranici svých možností získali skalp lídra ligy!

pardubiceBK Děčín vs BK JIP Pardubice – 93:78 (15:15, 42:34, 62:65)
V děčínském dresu nakonec zraněný kotník nepustil do hry snajpra z perimetru Luboše Striu. Pardubický kouč postrádal v sestavě power forwarda Zbyňka Pospíšila, naopak jeho podkošový kolega Ondřej Kohout i křídelník David Škranc již byli do hry připraveni.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Landa, Houška
Pardubice – Půlpán, Příhonský, Kotas, Wall, Bohačík

Průběh zápasu:
Utkání mělo již od samého začátku rychlý spád a před bouřlivou kulisou téměř vyprodaného ČEZ Sportcentra se odehrávala velmi atraktivní podívaná. Válečníci se na konci 3. minuty dostali zásluhou trefy kapitána Jakuba Houšky po útočném doskoku do vedení 10:5, ale Pardubičtí se velmi brzy přitáhli na rozdíl jediného bodu. Na konci 5. minuty prohnal síťkou trojku Pavel Bosák a zvyšoval na 15:9. V následujících téměř osmi minutách ale našemu celku úplně vyschnul střelecký prach, čehož Beksa využila a její tlak vyvrcholil na začátku druhé periody, kdy se po trojkách Sanderse a Bohačíka odpoutala na 15:21 (bodová série 0:12 vypadala hrozivě…). V polovině minuty 13. nás ale vysvobodil stejný hráč, Pavel Bosák, a z totožné pozice, tedy zpoza perimetru, čímž prolomil naši střeleckou nemohoucnost. A jeho trefa jako by odšpuntovala tlak Válečníků na obou stranách hřiště v dalších minutách, z čehož postupně vyplynulo až dvouciferné vedení, které nám zajistil trefou zpod koše v závěru 19. minuty Jirka Jelínek – 40:29. Dvoumístný náskok jsme sice do konce úvodní půle neudrželi, přesto jsme do kabin odcházeli spokojenější za stavu 42:34.

Do druhé půle vstoupili mnohem aktivněji hráči JIPu a v polovině 22. minuty snížili po Wallově trefě na 45:42. Po oddechovém čase děčínské lavičky ale hosté svůj tlak vystupňovali a odměnou za jejich snahu jim byl zvrat ve skóre. Hlavně zásluhou aktivně hrajícího Walla a také Lukáše Kotase, který úspěšným nájezdem uzavřel třetí kvartál, vedla Beksa po třetí desetiminutovce tříbodovým rozdílem – 62:65. Válečníci ale v závěrečné periodě předvedli hru jako z partesu a do soupeřova koše nasypali 31 punktů! Jejich tažení odšpuntovala trojka Lukáše Linharta – a během následujících zhruba osmi minut jsme svého soka šňůrou 24:5!!! definitivě zlomili, když na rozdíl šestnácti pointů – 86:70 – zvyšoval v polovině 38. minuty Muž zápasu Tony Tucker. Za mohutného aplausu a zasloužených ovací vestoje nakonec svěřenci Pavla Budínského dokráčeli k zaslouženému vítězství 93:78.

Body: Jelínek 16 (9 doskoků; trojky 2/2, dvojky 5/4; efektivita 24), Vyoral 16 (5 získaných faulů; TH 5/5), Tucker 15 (7 asistencí; TH 5/5), Bažant 14 (trojky 3/2; dvojky 3/3), Houška 11 (12 doskoků → double-double – 6 útočných; 5 plusových faulů; validita 24), Bosák 10, Jiříček 5, Linhart 3, Kaša 2, Landa 1 – Wall 17, Kohout 11 (9 plusových faulů; validita 19), Kotas 10 (5 asistencí), Bohačík 9 (6 doskoků), Sanders 8 (5 asistencí), Pandula 8 (8 doskoků a 5 získaných faulů), Půlpán 7, Příhonský 4, Škranc a Šoula po 2; střelba 3 b.: 26/9 – 28/8; střelba 2 b.: 47/24 – 31/16; TH: 21/18 – 29/22; doskoky: 41:34 (útočné 15:11); chyby: 26:21; ztráty: 10:17; týmová validita: 110:83; počet diváků: 1180; nejlepší hráč utkání: Anthony Tucker (Děčín).

Ohlasy trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Děkuju za gratulaci. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům a divákům, kteří dnes přišli, protože vytvořili pekelnou atmosféru. Porazit dnešní tým Pardubic, to vyžaduje velké úsilí, bojovnost a míru energie, a to jsme dneska všechno odevzdali. Pro nás bylo dobré, že jsme zvládli z mentálního hlediska dva takové okamžiky. My jsme vytvořili očekávaný tlak a i přes několik neproměněných střel z dálky jsme se z toho dokázali oklepat a hru trochu lépe číst. Díly tomu a i lepšímu zakončení jsme do šli poločasového vedení. Pardubice samozřejmě nejsou týmem, který by z našeho drobného náskoku složil zbraně. Hned ze začátku druhé půle využil svých silných stránek, hlavně díky agilnímu Ondrovi Kohoutovi, který zakončoval a připravoval pozice i pro své spoluhráče. Dostali jsme se pod tlak, byl to okamžik, kdy jsme museli dát koš, soupeř hodně přebíral a my jsme s různou úspěšností stříleli z dálky. V některých pasážích jako bychom se zalekli, že můžeme mít Pardubic na lopatě. Nicméně musím vyzdvihnout náš výkon ve čtvrté čtvrtině, protože jsme prohrávali 61:65, ale nastříleli jsme v ní celkem 31 bodů. Byli jsme jako ohař, který štvavě honí zvěř – a prostě jsme to chtěli urvat, což se nám podařilo bojovností a výbornou anticipací. Pro nás je to skutečně cenná výhra, myslím, že to byl pro nás nejlepší zápas, který jsme letos zatím odehráli proti kvalitnímu týmu. Musíme se ale s tím, že jsme vyhráli, srovnat s pokorou…“

Dušan Bohunický (kouč Pardubic): „V prvním zápase, který jsme s Děčínem odehráli, jsme byli po většinu utkání dominantní. Nastal úsek, kdy se k nám Děčín dokázal přiblížit, ale my jsme v domácím zápase hráli hodně týmově. Věděli jsme, co nás tady čeká. Tímto chci pogratulovat domácímu celku, že jasně splnil tu roli, kterou jsme tady očekávali – že bude agresivní, dobrý v přechodové fázi, aktivní na útočném doskoku. To se potvrdilo hned v úvodu zápasu, kdy za první půli si snad každý druhý útok domácí doskočili a dostali se do vedení 42:34, kdy jsme jim svými chybami dovolili právě ty momenty druhých střel. Z pohledu útoku se nám v první půli nedařila hra co se týká otáčení míčů, byli jsme statičtí a neposunuli jsme balon, což byla voda na mlýn domácímu týmu. Za první půli jsme nedostali do vnitřního prostoru skoro žádný balon, pokud se ho tam podařilo na Ondru Kohouta dostat, hned jsme si dokázali vytvořit lepší střelecké pozice. Vstup do druhé půle byl z naší strany o hodně lepší, dokázali jsme využít právě hru v dolním postavení přes různé clony na Ondru, a dostali jsme se i do vedení. Ale vstup do poslední čtvrtiny vyšel jasně domácímu celku, zvýšil aktivitu, my jsme v té části ztratili některé míče, kdy oni se dostali do jednoduchých zakončení na druhé straně. Jejich aktivita v dnešním zápase byla zasloužená a to vítězství je ve správných rukou.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta