Rubriky
Zprávy

Stavbaři brzy začnou odklízet hlínu, která zavalila D8. Hotovo má být do konce roku

D8 Dobkovičky duben 2009_alesoZemina z utrženého svahu, která leží na části rozestavěné dálnice D8, by měla být do konce roku pryč. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo smlouvu s firmami Eurovia, Metrostav, Stavby mostů Praha a Berger Bohemia, které to budou mít na starosti. Zakázku firmy dostaly bez výběrového řízení, ŘSD to zdůvodňuje tím, že je třeba se sanací svahu u Dobkoviček na Litoměřicku začít co nejdříve.

„Jakékoliv zdržení může mít v konečném důsledku nepříznivý vliv na životy a zdraví obyvatel níže položené obce a stejně tak způsobit škody na jejich majetku a dálničním tělese,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Práce budou stát necelých 72 milionů. Staveniště by mělo ŘSD předat zmíněným společnostem tento týden v pátek, příští týden pak může sanace odstartovat.

Firmy by měly zajistit svah tak, aby se dál nehýbal. Bude se například odvodňovat, ale hlavně se budou odvážet stovky tun hlíny a kamení.

Materiál chtějí stavbaři použít o kus dál na D8 – namísto problematického podloží při dostavbě mimoúrovňové křižovatky v Řehlovicích.

Svah se dal do pohybu loni v červnu po vydatných deštích. Na rozestavěné dálnici nyní leží kolem 500 metrů krychlových zeminy, někde až do výšky 17 metrů.

Autor: Jan Bachorík, kov
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever