Rubriky
Kultura Zprávy

Školáci z Děčína získali cenu německého televizního festivalu

přebírání ceny Marienberg Marienberg /Děčín – Školní tým mladých filmařů z děčínské Základní školy Máchovka získal cenu na letošním mezinárodním televizním festivalu „Grenzgänger der Fernsehpreis im Erzgebirge“, který se každoročně koná v saském Marienbergu. Ocenění získali školáci za snímek, který poukazuje na nebezpečí kybešikany.

Na čtyřminutovém videu pracovaly čtyři dívky, v době vzniku žákyně deváté třídy ZŠ Máchovka Děčín, jmenovitě Aneta Bártová, Nicole Hrušková, Kristýna Knesplová a Anna Kunová. Na začátku bylo zadání vytvořit učební video – pomůcku, která by oslovila i ostatní spolužáky. To vše s využitím znalostí, které školáci získali v projektu Naše virtuální škola, který na základních školách v Ústeckém kraji prohloubil mediální výuku. Čtyři mladé filmařky se držely zadaného formátu, nicméně jejich práce byla naprosto samostatná. Video bylo nakonec tak zdařilé, že bylo oceněno jako nejlepší mezi všemi zúčastněnými školami v rámci roční projektové soutěže. Proto se také projektový tým rozhodl čtyřminutový film přihlásit do festivalu německých regionálních televizí.

„Z ocenění máme obrovskou radost. Když jsem viděl, co vytvořily dívky z 9. A, opravdu mne to příjemně překvapilo. Video je úžasně srozumitelné, mají pěkné záběry i střih. Radost mám o to větší, že má jediná zásluha na výsledku byla ta, že jsem týmu dal prostor zpracovat téma výhradně podle sebe,“ říká učitel Radek Špáta z děčínské Máchovky, pod jehož pedagogickým dohledem žáci pracovali.
„Je úžasné, že na obou stranách hranice vyrůstají noví mladí filmaři. Jejich výsledky nás opravdu překvapují, jsme rádi, že se přidali i mladí tvůrci z české strany,“ doplňuje za německé realizátory festivalu Frank Langer.

tým ZŠ Máchovka DěčínProjekt „Naše virtuální škola“ vznikl za podpory Evropského sociálního fondu, rozpočtu České republiky a Ústeckého kraje. Funguje na 14 základních školách v Ústeckém kraji a je do něho zapojeno více než 200 dětí. Ty dostaly k dispozici kamery, mikrofony, foťáky a především metodické vedení, jak pracovat v mediální výuce. Práce žáků jsou zveřejňovány na jejich speciálních internetových stránkách a některé z nich se už objevily také v regionálním televizním vysílání.

Vítězné video: https://www.youtube.com/watch?v=LRqOYvj808c

Magdaléna Jenčíková
MISTRAL TV produkce, s.r.o.