Rubriky
Zprávy

Policisté kontrolovali chaty a chalupy

policie_alesoPolicisté z Obvodního oddělení Děčín – Město se začátkem posledního listopadového týdne vydali na kontroly rekreačních chat a chalup ve spodní části regionu. Šest policistů během dvanáctihodinové služby zkontrolovali rekreační objekty v obci Hřensko, Janov, Bušeranda, Kamenické Stráň a Arnoltice – Nový Svět. Z padesáti kontrolovaných objektů ani jeden nejevil známky vnějšího narušení. V některých z nich se stále ještě nacházejí jejich majitelé, kteří připravují zazimování svého majetku.

Není v možnostech Policie ČR, aby dokázala bdít nad veškerým majetkem občanů a zabezpečovala nepřetržitý dohled nad rekreačními objekty. Svou roli v ochraně majetku může sehrát také osobní zodpovědnost každého majitel , který se rozhodl svůj majetek chránit a minimalizovat tak příležitosti pro zloděje, kteří právě v zimních období velmi rádi navštěvují zazimované a opuštěné chaty a chalupy z důvodu nižšího rizika okamžitého odhalení. Nejen zloději, kteří hledají v opuštěných nemovitostech uskladněné věci, jež se dají dobře zpeněžit, ale k nevítaným návštěvám se uchylují také lidé bez přístřeší, kteří zde hledají prostředky k přežití.

Policisté doporučují několik typů, jak zabezpečit na zimu rekreační objekt před vloupáním:
– Každý majitel by měl věnovat do zabezpečení své chaty či chalupy takovou investici, jakou si zasluhuje hodnota jejího vybavení a zařízení. Možnosti jsou různé. Objekty lze zabezpečit certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky, což představuje na prvním místě pořízení dokonalého bezpečnostního zámkového systému. Dále je také například možné zpevnit dveře, pořídit ochranné mříže a zpevněné okenice. Pro vyšší standart ochrany lze využít elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany pod dohled bezpečnostní agentury.

– V žádném případě by jste se neměli chlubit svým majetkem před neznámými osobami.

– Pro případ vloupání je užitečné pořídit si fotodokumentaci cenných předmětů a zapsat si výrobní čísla elektrických přístrojů. Cennější předměty doporučujeme na zimu převézt z chalupy do bezpečí, pokud je to ovšem možné.

– Rekreační objekt je dobré navštěvovat přes zimu nepravidelně a postarat se o odklizení sněhu. Uklizený sníh budí zdání obydlenosti domu. Důležité jsou i dobré sousedské vztahy, které v osídlenějších rekreačních oblastech mají svou přednost. Dobrého souseda můžete požádat nejen o odklizení sněhu, ale také o občasný dohled nad domem. Vzájemná sousedská solidarita se vyplácí a může sloužit jako ta nejlepší prevence před nezvanými návštěvníky. Pokud ve svém okolí zahlédnete podezřelé osoby, které se zdržují v blízkosti sousedovy osamělé chalupy, zavolejte na bezplatnou tísňovou linku 158 a upozorněte na jejich podivné chování policisty, kteří pomohou situaci na místě prověřit.

– Pokud již dojde k vloupání, nevstupujte do objektu a vyčkejte příjezdu policistů. Některé hospodyně se ale naopak snaží po zlodějovi uklidit, aby byl v domě pořádek ještě dříve, než na místo dorazí kriminalistický technik. Takovou činností ale především nevědomky napomáhají samotnému zlodějovi, po kterém doslova zametou všechny stopy.

Děčín, 28. listopadu 2014
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín