Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk po jednoznačné výhře utnul naši domácí neporazitelnost…

basketball-nymburkBK Děčín vs ČEZ Basketball Nymburk – 62:94 (7:28, 35:58, 49:75)
Děčínskému celku scházel kvůli zraněnému chodidlu pivot Dan Hendrych. Nymburský celek přijel v nejsilnější možné sestavě, ve které ale scházelo duo Radoslav Rančík – Darius Washington (celkem měl kouč Kemzura na lavičce k dispozici 11 hráčů).

Průběh utkání:
Děčínskému týmu se bohužel proti obhájci titulu vůbec nepodařilo zachytit začátek utkání, když soupeřův koš pro nás zůstal téměř šest minut zakletý. Středočeši se brzy odpoutali na třináctibodový rozdíl, když zkraje 6. minuty svítil na tabuli po trefě Pavla Houšky hrozivý stav 0:13. Lvi však své vedení i nadále navyšovali a děčínský zmar jen korunovala dalekonosná trojka Simmonse na 7:28 přesně s klaksonem oznamujícím konec úvodního kvartálu. Ve druhé periodě nás střelecky držel především Tony Tucker, jehož zásluhou jsme soupeři dovolili náskok do konce půle navýšit jen o dva punkty. Tečku za úvodní půlí nakonec udělala Raiviova trefa z pole na 35:58.

Ve druhé půli Nymburští neponechali nic náhodě a stále si udržovali pohodový, více jak dvacetibodový odstup, který se jim dařilo ještě navyšovat. Po třetím kvartálu nakonec svítil na tabuli stav 49:75. Ve čtvrté desetiminutovce se nymburský náskok zásluhou dvou Bartoňových šestek v polovině minuty 33. přehoupl již přes třicetibodovou hranici – 49:79. V závěru zápasu už se na kurtu nic podstatného nestalo a Nymburk si tak z ČEZ Sportcentra odvezl výhru 94:62.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Jiříček, Kaša, Houška
Nymburk – Raivio, Hruban, Burns, Kříž, Houška

Body: Tucker 14 (trojky 6/3), Bažant a Landa po 10, Kroutil 8, Kaša 6, Houška 3 (9 doskoků – 4 útočné), Jiříček 3, Jelínek, Linhart, Stria a Vyoral po 2 – Stutz 14, Hruban 13, Simmons 12 (7 doskoků), Bartoň 10, Pomikálek 9 (9 doskoků), Burns a Raivio po 9, Welsch 6 (8 asistencí), Houška 6, Benda a Kříž po 3; střelba 3 b.: 25/6 – 22/8; střelba 2 b.: 34/13 – 43/26; TH: 22/18 – 25/18; doskoky: 30:41 (útočné 8:12); chyby: 22:19; ztráty: 15:13; týmová validita: 46:122; počet diváků: 1200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: celý tým Nymburka.

Ohlasy trenérů po utkání:
Pavel Budínský (kouč Děčína): „Gratuluji panu Kemzurovi a jeho týmu k výhře. Náročnost utkání signalizovalo už to, že Nymburk přijel v té nejsilnější sestavě, jakou aktuálně ze zdravotního hlediska má. Když máte vyprodáno na utkání s Nymburkem, tak je to samozřejmě úžasné a jsou velká očekávání. V náš neprospěch se nám ale nepovedlo prvních pět minut, kdy jsme si museli vzít time-out za stavu 0:11. Nymburk jsme tím nastartovali k naprosto strojové hře, která vypadala velmi dobře – výborná obrana, kontaktní basketbal a využívali svých silových a kombinačních parametrů. Mohli také střídat různé sestavy a pro některé naše hráče to byl opravdu křest ohněm a těžká prověrka. O zápase bylo myslím rozhodnuto po první čtvrtině, což se mi neříká lehce, ale taková je realita. Myslím, že nemá úplně smysl hledat příčiny porážky, protože zkrátka Nymburk je v tuhle chvíli úplně někde jinde než my.“

Kestutis Kemzura (lodivod Nymburka): „Věděli jsme, do čeho jdeme a že se v Děčíně vždy hraje těžko a že má velkou podporu od diváků. Není to největší, ale určitě nejhlasitější hala. Výhodou podle mě bylo, že Děčín hrál středeční utkání, stejně jako my, i když jsme byli venku, díky tomu neměli domácí fyzickou převahu. Začali jsme velmi dobře, koncentrovaně v obraně, a když ve druhé čtvrtině Děčín zvýšil tempo a agresivitu, tak jsme trochu ztratili to soustředění ze začátku utkání. V této části hry nám dělal problémy svými střelami, hlavně trojkami, Anthony Tucker, a celkově pak útočná aktivita domácích na doskoku. Potom jsme se ale dokázali vrátit ke svému hernímu plánu a i ve třetí čtvrtině jsme dokázali navázat. Jsem rád, že jsem mohl rozdělit minutáž ve chvíli, kdy byl náskok vyšší.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta