Rubriky
Zprávy

(NE)bezpečný internet

klavesnice_alesoDěčínští strážci zákona v současné chvíli pracují kromě jiného i na případu z internetového prostředí. Před časem mladá dívka umístila na svou zeď příspěvek v podobě své fotografie. Po chvíli se pod fotografií objevil komentář nepříliš lichotivý. Vznikla nepříjemná situace. Okomentovaná strana příspěvek shlédla a začala se bránit. Na sociálním poli začala slovní přestřelka, jež se bohužel ve velmi krátkém čase přenesla i do reálného života. Urážky vystřídaly výhrůžky a výsledkem je trestní oznámení na místním policejním oddělení. To ovšem bohužel není jediný směr, kam se konflikt rozrostl. Jeho součástí se stalo i fyzické napadení, psychické trauma a ztráta schopnosti čelit obyčejným životním situacím… Než se konflikt vyřeší a zranění se uzdraví,  bude třeba velké odvahy a možná i změny v životech obou zúčastněných. Říjnový konflikt z prostředí sociální sítě se kromě jiného přenesl i do podoby provinění nebezpečného vyhrožování, které od poloviny letošního listopadu prověřují policisté z obvodního oddělení v Děčíně.

Safer internet

E-Bezpečí
Pomoc on line
Bezpečně on line
Seznam se bezpečně
Horká linka
Pan-European Game Information (PEGI) – věkový rating byl založen na pomoc evropským rodičům činit informovaná rozhodnutí při nákupu počítačových her.

Ovce.sk

V pozici policejní preventistky se snažím společně se svými kolegy a kolegyněmi s dětmi o rizicích spojených s používání moderních technologií mluvit, navštěvujeme je ve školách, předáváme informace jejich učitelům, při společných setkáních nabádáme k opatrnosti i rodiče. V souvislosti s odhalováním a prověřováním trestné činnosti páchané skrze moderní IT technologie apelujeme vhodnými radami na širokou veřejnost. Nicméně ta největší zodpovědnost leží na každém z nás. Hranice, jež máme nastavené, jsou výsledkem našeho vlastního přístupu.

Desatero bezpečného internetu
(zdroj : bezpecny internet.cz)

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.
Doporučení nejen pro rodiče
( zdroj : bezpecny internet.cz )
  • Umístěte počítač do místnosti používané celou rodinou
    Tímto způsobem se stane mluvení o internetu a udržování přehledu o jeho používání přirozenou součástí každodenního života. Když je počítač umístěn ve společné místnosti, může být diskuse o problémech snazší. Můžete také používat internet společně.
  • Mluvte o internetu
    Projevte zájem o to, co vaše dítě a jeho přátelé dělají – na internetu i mimo něj. Mluvte o skvělých a zajímavých věcech, k nimž lze internet využít, ale také o potížích, kterým může čelit. Mluvte s dětmi o tom, co by měly dělat, kdykoli se při používání internetu nebudou cítit dobře.
  • Naučte se lépe pracovat s počítačem
    Pokud sami používáte internet, je snazší určit, co je pro vaše děti dobré. Můžete jim lépe pomoci při hledání užitečného materiálu na internetu.
  • Používejte internet společně
    Najděte stránky, které jsou vhodné pro děti, nebo se naučte, jak najít užitečné informace – naplánujte společně dovolenou, navštivte stránky zaměřené na vzdělání nebo najděte informace o koníčcích a zájmech dětí. Při společném procházení internetu můžete dítěti pomoci posoudit hodnotu nalezených informací. Oblíbené stránky můžete uložit jako záložky, abyste je mohli znovu otevřít jediným klepnutím.
  • Vytvořte s dětmi dohodu o tom, jak a kdy budou internet používat
    Může být užitečné dohodnout se na době a určitých webech, které mohou děti na internetu navštěvovat. Toto je nutné s dětmi prodiskutovat a uzavřít s nimi společnou dohodu.

Děčín, 21. listopadu 2014

 
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín