Rubriky
Zprávy

Na Děčínsku se poprvé po šesti letech objevil mor včelího plodu

vcela_alesoVčelaři na Děčínsku hlásí nejhorší sezónu za posledních 50 let. Netrápí je ani tolik nedostatek medu, jako výskyt nemocí. V Ludvíkovicích u Děčína dokonce veterináři objevili nejhorší chorobu – mor včelího plodu.

„Já jsem byl u toho, když se mor našel. Chovatel si mě pozval, protože měl nějaké podezření, že mu slábnou včely. Takže se to spolu s veterinou utratilo,“ popisuje případ z Ludvíkovic včelař Zdeněk Novotný.

Postižené včelíny museli veterináři vypálit i se spoustou zdravých včel, aby se nákaza nešířila. A to je, jak potvrzuje Zdeněk Notový, po každého včelaře těžký okamžik.

„Já to dělám padesát let a budu upřímný, taky slza mi ukápne, protože tam se pálí i zdravé včely. A to bolí. Je to náš život, my s těmi včelami cítíme.“

Všichni včelaři v okruhu pěti kilometrů od Ludvíkovic teď musí svá včelstva zkontrolovat. Až do jara budou k úlům chodit s obavami, jestli je nepotká stejný osud.

„Včelaři z oblasti postižené morem včelího plodu mají za povinnost nahlásit nacionále, číslo stanoviště a hlavně prohlédnout včely a nahlásit, v jakém stavu včelstva jsou. Do 15. února je termín, aby odevzdali jarní měl, který se vyšetří, a podle výsledku se pak bude postupovat dále,“ upřesnila veterinární inspektorka Alena Mládková.

Včelaři ze severu Čech se shodují na tom, že už zažili i roky, kdy bylo medu méně než letos. Choroby a onemocnění včel v takovém rozsahu ale vidí poprvé i chovatelé s více než padesátiletou praxí.

Autor: Iva Zítková, Martin Hromádka (dka)
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever