Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Komentovaná prohlídka nové expozice na zámku

Drobnosti-a-zajimavosti_plakatSpeciální prohlídka, během které si návštěvníci budou moci prohlédnout i předměty, které za normálních okolností zůstávají ve vitrínách. Jednou z nich je nově zapůjčená sbírka historických knih.

Jak je všeobecně známo, jednou z největších pozoruhodností děčínského zámku bývala někdejší thunovská knihovna. Ve své době patřila mezi nejbohatší soukromé sbírky knih v Čechách. Proto pro ni musela být také vyhrazena největší místnost celého zámku, která byla původně zamýšlena jako slavnostní společenský sál. Rozsah knihovny byl vskutku ohromný, dokonce natolik, že je dodnes velmi obtížné přesně stanovit počet svazků v okamžiku prodeje. Knih bylo minimálně 65 tisíc, ale pravděpodobně ještě více. Nejvyšší údaj hovoří dokonce o 90 tisících svazků. Právě enormní velikost knihovny byla důvodem, proč se spolu s ostatním vybavením děčínského zámku nepřestěhovala do Jílového, nýbrž byla nabídnuta k prodeji. Poslední majitel děčínského zámku, František Antonín Thun-Hohenstein, sice trval na jejím prodeji vcelku, ovšem bohužel vzhledem k těžkým časům tehdy panující hospodářské krize se jediným zájemcem stal pražský antikvář Hořejš, který knihovnu postupně rozprodal.

Vzhledem k historicky daným skutečnostem je návrat původní sbírky knih na zámek vyloučen. Přesto pro účely prezentace v nové expozici vzniká menší sbírka historických knih, která by měla alespoň připomenout bohatství bývalé thunovské sbírky. Velkým přínosem nové zámecké knihovny se nedávno stala dlouhodobá zápůjčka 21 zajímavých titulů z knihovny krajanského spolku Heimatverband Kreis Tetschen-Bodenbach. Jedná se především o knihy, které se přímo týkají Děčína a zámku jako například dílko Franze Klutschaka Schloss Tetschen z roku 1855 a několik dalších popisů Děčína z 19. století. Jiné tituly mají přímý vztah k rodině Thunů, například cestopis hraběte Franze Thuna s názvem Eine Orientreise či sedmisvazková historie rodiny ve středověku, kterou na počátku 20. století sepsal zámecký knihovník Edmund Langer. Nejcennější svazky pocházejí z 18. století – popis léčivých pramenů v Horním Žlebu z roku 1777 a především publikace M. Vogta s popisem děčínského panství k roku 1712. Vůbec nejstarším zapůjčeným exemplářem je rodokmen saského rodu Salhausenů z roku 1661.

Podrobnější prohlídka těchto zajímavých titulů se uskuteční v rámci zvláštní komentované prohlídky nové expozice děčínského zámku, kterou povede přímo její autor, kurátor děčínského zámku František Šuman. Návštěvníci se budou moci dozvědět mnoho zajímavostí o jednotlivých exponátech a také si prohlédnout některé drobnosti, které bývají během normálních prohlídek uloženy ve vitrínách na hůře dostupných místech či právě v knihovně. Kromě knižní zápůjčky z fondu Heimatverbandu si bude možné si zblízka prohlédnout například různé diplomy, blahopřání či čestná členství v nádherných umělecky zpracovaných deskách či staroegyptské závěsky staré zhruba tři tisíce let.

Komentovaná prohlídka nové expozice děčínského zámku se koná 22. listopadu 2014 od 10 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz