Rubriky
Zprávy

Kohout dostal sedm let za další podvody, odebíral zboží jménem kraje

policie auto soud_alesoDěčínský soud poslal na sedm let do vězení za další podvody několikrát souzeného recidivistu Lukáše Kohouta. Spolu s ním odsoudil ke čtyřem letům vězení jeho komplice z Varnsdorfu Romana Razáka. Z firem lákali zboží pod záminkou, že ho zaplatí Ústecký kraj.

Podle soudkyně Miluše Garabášové Kohoutovi přitížilo především to, že byl v podmínce kvůli předchozím podvodům. Na rozdíl od Razáka, který část činů přiznal, Kohout vinu odmítl.

Státní zástupce Petr Aulický doplnil, že oba způsobili vysokou škodu, která činí několik set tisíc.

Podvodníci působili velmi důvěryhodně. Padělali dokument o vytvoření fiktivní pracovní skupiny pro Národní park České Švýcarsko, který měl grafiku a uspořádání jako pravé tiskopisy kraje, Opatřili ho i falešným logem, razítkem krajského úřadu a podpisem neexistujícího úředníka. Součástí dokumentu byla také podvržená žádost krajského úřadu o nákup vybavení pro dělníky.

S podvrhem pak podvodníci kontaktovali firmy se zahradní technikou a odebírali zboží. Tvrdili, že ho do sedmi dnů zaplatí odbor životního prostředí krajského úřadu, který má na celou akci rozpočet 650 tisíc korun. Úředníci ani vedení kraje o ničem takovém nevěděli.

Na podvod se přišlo v květnu 2013, kdy se na krajský úřad obrátily dvě firmy s dotazem, kdy dostanou zaplaceno. Jednou z nich byl prodejce lesního a zahradního nářadí A-partner z Liberce, jenž vydal Razákovi čtyři motorové pily a křovinořez.

Dokument vypadal věrohodně, říkají v podvedených firmách
„Krajské dokumenty vypadaly věrohodně a když jsme si ověřili, že sdružení existuje, neměli jsme pochybnosti. Zboží za 53 tisíc korun jsme vydali,“ popsal Richard Slunečko z firmy A-partner.

Zboží objednával Razák a představoval se jako šéf Občanského sdružení pro rozvoj Ústeckého kraje. Okradených firem přibývalo.

„Razák se nám ozval v únoru 2013. Objednal si pásy na bagr. Všechno vypadalo důvěryhodně, zvlášť když šlo o státní firmu,“ vypráví nyní i Rostislav Suchánek z olomoucké prodejny stavebních strojů a náhradních dílů Staves.

S Razákem komunikoval telefonem a e-mailem. Poslal zboží a vystavil fakturu. Jenže 48 tisíc korun za pásy nikdy nepřišlo.

„Volal jsem mu třikrát čtyřikrát. Jednou se vymlouval na asistentku, jindy na dovolenou. Pak už mi telefon nebral a nakonec ho měl nedostupný,“ popsal Suchánek.

Razák s Kohoutem svalovali vinu jeden na druhého
Když se podvody provalily, Razák vinu odmítal. „Nikdy jsem nic neobjednával. To musel udělat někdo mým jménem,“ reagoval podrážděně na otázky MF DNES. Tvrdil, že za vším stojí Lukáš Kohout, který sdružení zakládal. Kohout na to reagoval, že on s podvody nemá nic společného a že se s Razákem rozešel ve zlém.

Důkaz o Razákově účasti na podvodu se ale záhy nalezl. Při činu ho v jedné z podvedených firem zachytila kamera.

„Mají fotky, jo?“ vysoukal ze sebe překvapeně Razák, když mu to MF DNES sdělila. „Já jsem tam ale nebyl, já jsem celou dobu ve Varnsdorfu,“ snažil se hájit.

Kohout s Razákem podle rozsudku podváděli i jménem sdružení filmařů. Odebírali i tiskárny, kopírky a lednice. Rozsudek ještě není pravomocný, Kohoutův advokát se na místě odvolal.

Kohout v minulosti proslul výlety po světě za peníze Sněmovny, zviditelnil se pořádáním protiromským demonstrací na Šluknovsku nebo se vydával za mluvčího technoparty Czechtek.

Autor: Artur Janoušek
Zdroj: http://usti.idnes.cz/