Rubriky
Zprávy

Bitka před hernou v Děčíně, po které lidé demonstrovali, míří k soudu

policie auto tyrsovka_alesoČervencová bitka před děčínskou hernou Calypso, která ve městě vedla k protiromské demonstraci, míří k soudu. „Byla podána obžaloba na tři osoby,“ potvrdil státní zástupce Lubomír Dolana. Trojice útočníků zbila jednoho z mužů tak, že skončil s devastujícím zraněním obličeje v nemocnici.

Soud začne příští týden, rváčům hrozí až 10 let. Z útoku jsou obžalovaní David Czigány, Peter Horvát a Zdeněk Jano. Žalobce je viní z těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví a neposkytnutí pomoci. Rasový motiv napadení, o kterém se původně spekulovalo, státní zástupce podle kvalifikace trestných činů neshledal.

Hlavním aktérem bitky byl podle spisu jednadvacetiletý Jano, který je jako jediný z trojice obžalovaných ve vazbě. Soud se totiž obává, že by mohl trestnou činnost opakovat. U dalších dvou obžalovaných soud důvody k vazbě neshledal.

Incident se stal letos 30. července kolem půl třetí ráno. „U herny Calypso došlo ke vzájemné slovní rozepři mezi hosty baru, která vyvrcholila fyzickým napadením v prostoru před barem,“ přiblížila policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Trojice zbila celkem tři lidi, dva zranila lehce a jednoho těžce. „Zraněný měl mnohočetná poranění měkkých tkání skeletu obličeje. Zranění je považováno za velmi těžké,“ sdělila už dříve Eva Urbanová z tiskového oddělení Krajské zdravotní.

Zraněný ležel týden v ústecké nemocnici, pak se ještě měsíc léčil doma. Jana zadržela policie ještě týž den, zbylé dva za necelý týden. Kvůli rvačce se pak 13. srpna sešlo před děčínským magistrátem na protiromské demonstraci zhruba dvě stě lidí.

Autor: hrk
Zdroj: http://usti.idnes.cz/