Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Advent na zámku

Medvedi_pozvankaS prodlužujícími se večery pomalu přichází čas adventu. Okamžiky klidu a relaxace v předvánočním shonu můžete nalézt na děčínském zámku.

Také v letošním roce je pro návštěvníky připravena celá řada kulturních akcí pro všechny věkové kategorie. „Držíme se osvědčeného rozdělení adventních víkendů na sobotní pohádkové odpoledne věnované dětem a nedělní koncertní podvečer pro dospělé,“ zve na zámek ředitelka Iveta Krupičková. Cyklus adventních koncertů začíná tento rok v neděli 30. 11. od 19:00 hodin, kdy zámeckou kapli sv. Jiří rozezní oblíbený pěvecký soubor Collegium Verbascum. V jeho podání si vyslechneme renesanční a barokní skladby určené právě pro předvánoční čas od známých i méně známých mistrů například Adama Michny z Otradovic, Giovanniho Pierliugiho da Palestrina atd. O dva dny později, v úterý 2. 12. se pro malé i velké návštěvníky otevře výstava plyšových medvědů všech různých podob a velikostí. Uvidíte chlupáče z řady evropských zemí, v oblečcích, uniformách a s různou výbavou ze sbírky pana PhDr. Ondřeje Bastla. Vernisáž výstavy začíná v 18:00 hodin. Výstava plyšových medvídků potrvá až do 1. února 2015 a bude umístěna v přízemí jižního křídla.

Na druhou adventní sobotu, 6. 12., je nachystáno pohádkové odpoledne pro děti. Našim nejmenším se představí pan kníže, který přečte pohádku o svatém Mikuláši a jeho patáliích, ze kterých mu nakonec pomohou děti. O přestávce ve výtvarné dílně vyrobíme ozdoby na vánoční stromeček. A za hodnými dětmi přijde sám svatý Mikuláš. Třetí adventní sobota bývá tradičně zasvěcena hrané pohádce. Tu letošní uvede Divadlo Tondy Novotného, které představí veselou loutkovou pohádku Jak pejsek a kočička čekali na Ježíška. První pohádkové odpoledne na zámku začíná v 15:00 v Modrém sále. Hlavní atrakcí třetího víkendu jistě bude velký zámecký adventní trh. Hlavní nádvoří opět zaplní desítky stánků s historickými řemesly a tradičními výrobky. O vánoční atmosféru se kromě vůně svařeného vína, postarají dětské sbory i oblíbené atrakce. Novinkou letošního roku bude první představení nové zámecké restaurace. Adventní trh na děčínském zámku se koná 14. 12. od 10:00 do 17:00 hodin.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz