Rubriky
Sport Zprávy

Medvědi porazili Žihadla a slaví první výhru v sezóně

moravske budejoviceDěčínští hokejisté dokázali doma porazit Moravské Budějovice vysoko 7:2 a slaví tak první vítězství v sezóně.

Úvod první třetiny přinesl útočnou hru, kdy si oba celky postupně vytvořily několik dobrých střeleckých pozic. Když poté v šesté minutě neproměnili svou akci dva na jednoho Faigl s Fojtem, udeřili z druhé strany hosté, když se dostali do přečíslení okamžitě po domácí šanci. MARTIN GOTTLIEB dostal přesnou přihrávku od Horkého a pro prvně jmenovaného pak nebyl problém poslat puk za bezmocného Lavingera – 0:1. Děčínští se snažili okamžitě na vzniklou
situaci reagovat a stříleli snad z každé pozice. Dvakrát po sobě dobře a hlavně šikovně tečoval před brankou Budějovic Volráb, ale vždy puk skončil v moci Šťastného. Ten musel zasahovat také po jedovaté střele Vacka, ale znovu ukázal svůj um. Když už to vypadalo, že třetina skončí vítězstvím hostí, opak byl pravdou. V osmnácté minutě totiž dokázal využít početní výhodu Děčína DANIEL VOLRÁB a korunoval tak svou aktivitu v předchozích chvílích důležitou brankou – 1:1. Medvědy pak tato branka nakopla a brzy se dostali do další velké šance, do které se dostal Fojt. Tou největší však byla asi ta z konce první třetiny, když Lavinger chtěl pomoci obraně a vyjel z branky, aby zachytil puk a poslal ho do středního pásma. Jenomže za modrou čárou se ho ujal Aleš Pelikán, který ale svou střelu poslal vysoko nad. Diváci v hledišti si tak mohli oddechnout.

Dvě a půl minuty byly odehrány ze druhé třetiny, když se znovu měnilo skóre. A sice na děčínské straně. Při hře 4 na 4 šikovně za brankou hostí rozehrál puk Hašek a poslal ho na dobře postaveného DANIELA VOLRÁBA, který se pak podruhé v utkání prosadil – 2:1. Agilní Volráb poté střílel z pravého kruhu, ale brankář hostí proti němu vytáhl další skvělý zákrok. V polovině utkání se hostům naskytla možnost srovnání stavu skóre, když hráli přesilovou hru. Jenže po jedenácti vteřinách v ní paradoxně udeřili Medvědi. Oliverius zachytil puk a přihrál ho TOMÁŠI FAIGLOVI, jenž se neskutečnou rychlostí dostal do úniku a své sólo takřka přes celé kluziště přetavil v další gól Děčína – 3:1. A mohlo být lépe. Před Šťastným došlo k velké mele, kde dorážel Vacek, ale brankář Žihadel puk nakonec ukryl ve své náruči. Šťastný ještě ukázal svůj um v samotném závěru druhé třetiny, ale stav na ukazateli skóre se už neměnil.

V úvodu třetího dějství využili Medvědi další početní výhodu. Po jedné ze střel v pásmu Žihadel se k odraženému puku dostal ve středu pravého kruhu JAROSLAV HAŠEK, pro kterého nebyl vůbec žádný problém svou prudkou střelou poslat kotouč takřka do odkryté branky – 4:1. O chvíli později hosté znovu faulovali a jejich nedisciplinovanost byla znovu potrestnána. DAVID MERTA usměrnil přihrávku Haška do hostující branky a poslal Medvědy už do čtyřbrankového náskoku – 5:1. Neuběhla ani minuta a Šťastný musel znovu lovit puk ze své sítě, když se v jeho blízkosti prosadil RADIM VACEK – 6:1. Hosté ale nic nevzdávali a sympaticky, i přes vysoké vedení Děčína, útočili. V 50. minutě se prezentoval nádhernou individuální akcí Gottlieb, který se ze středního pásma prodral až před Lavingera, nabruslil si k jeho bližší tyči a vystřelil. Lavinger však zachoval čistou hlavu a tuto akci Gottliebovi nepovolil dovést do konce. Naopak o tři minuty později našel Oliverius zpoza hostující branky mezi kruhy připraveného TOMÁŠE FAIGLA, jenž svou prudkou střelou nedal Šťastnému vůbec žádnou šanci – 7:1. Závěr utkání pak poznamanela četná vyloučení děčínských hráčů a dlouhá přesilová hra 5 na 3 pro hosty, ze které pak vytěžili svůj druhý gól a uzavřeli tak účet sobotního klání – 7:2. Medvědi si tak poprvé v sezóně připsali vítězství s plným počtem bodů.

HC Děčín – HC Moravské Budějovice 2005 7:2 (1:1, 2:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 18. Volráb (Merta, Hašek), 23. Volráb (Hašek), 32. Faigl (Oliverius), 41. Hašek (Volráb), 44. Merta (Hašek, Filipovský), 45. Vacek (Oliverius, Kaltenböck), 53. Faigl (Oliverius, Merta) – 7. Gottlieb (Horký), 57. Barták (Matějka)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Filipovský, Zdvořáček, Kaltenböck, Hříbal, Saska, Molnár, Vegner – Hašek, Volráb, Merta – Faigl, Oliverius, Fojtt – Chovanec, Kment, Vacek – Bačák, Chládek, Chamrád

Vendula Zdražilová, HC Děčín