Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Zoo Čeká na jubilejního 100.000 návštěvníka!

zoo_100_tis_navsDěčínská zoo očekává během podzimu 100.000. návštěvníka! Tuto magickou hranici návštěvnosti překoná zoo poprvé v její pětašedesátileté historii! V současné době se návštěvnost pohybuje kolem 95.000 lidí, jubilejní návštěvník podle prognóz projde branami zoo v podzimních měsících. Ten, na koho padne štěstí, se má na co těšit! Získá roční rodinnou permanentku + poukaz na tzv. DEN S OŠETŘOVATELI (obsahuje: mnoho báječných zážitků se zvířaty a jejich ošetřovateli s možností aktivně se zapojit do přípravy krmení, údržby expozic a péče o zvířata) + balíček propagačních předmětů.

Václavské dny v zoo
V děčínské zoologické zahradě si připomenou blížící se Den české státnosti. Při této příležitosti přichystali akci s názvem Václavské dny v zoo, kterou si budou moci návštěvníci užít od pátku 26. do neděle 28. září. Pro všechny příchozí bude v těchto dnech k dispozici stanovištní soutěž s názvem Od pólu k pólu o poukázky na nákup v obchodě se sportovními potřebami v hodnotách 500, 300 a 100 korun a balíček propagačních předmětů Zoo Děčín.

Den pro seniory
Víte o tom, že na 1. října připadá každoročně tzv. Mezinárodní den seniorů? V děčínské zoo to vědí a proto pro ně již několikátým rokem připravují akci s názvem Den pro seniory. V tento den pro ně připravují nejen speciální vstupné (20,- korun), ale také program. V půl desáté dopoledne pro ně ošetřovatelé uspořádají komentované krmení medvědů grizzly, v deset hodin pak dostanou pozvání do ZooŠkoly, kde se seznámí nejen s učebnou, ale i kontaktními zvířaty. Bude připravena i ukázka přírodnin a další aktivity. V jedenáct hodin pak odstartuje poslední aktivita, kterou bude virtuální prohlídka zoo, která se odehraje v teple učebny. Za pomoci interaktivní tabule lektoři ZooŠkoly seznámí seniory s chovanými zvířaty a celým areálem zoo. U organizovaných skupin nad 10 osob doporučujeme přihlášení předem na tel. č. 412 531 626.

přednáška šmídováPřednáška – Sardinie
Další z oblíbených cestopisných přednášek děčínské zoo v Městské knihovně Děčín protentokrát návštěvníky zavede na Sardinii. Vyprávět o ní přijde Štěpánka Šmídová. Příchozí seznámí nejen se záhadnými stavbami nuraghi a krásnými bílými plážemi, ale také s běžným životem Sardů. Přiblíží i to, jak se po Sardinii jezdí vlakem, co Sardové dělají v sobotu nebo proč se sever nemá rád s jihem. Přednáška se koná ve čtvrtek 2. října od 17 hodin ve velkém sále Městské knihovny Děčín. Vstup je zdarma.

Zoo oslaví svátek zvířat
Víte o tom, že i zvířata mají svátek? Připadá na 4. října jako vzpomínka na Sv. Františka z Assisi, který pečoval o opuštěná, nemocná a týraná zvířata. Přesně v tento den oslaví svátek zvířat i v děčínské zoologické zahradě. Příchozí čeká milé odpoledne, ve kterém nebude chybět pohádka o zvířatech v podání Divadla pro malý, při níž se děti mnou těšit na veselý příběh dvou žabáků. Hosty odpoledne se stanou herci divadla Divadla v Dlouhé Magdalena Zimová a Martin Matejka, kteří společně pokřtí odchovance děčínské zoo – mládě ara vojenského jménem Bobo. Program doplní také hráči HC Děčín, kteří se opět po roce přijdou podívat na maskota, kterého hrdě nosí na svých dresech – medvěda grizzly. Nebudou chybět zvířecí soutěže v areálu zoo a také představení několika druhů zvířat prostřednictvím komentovaných ukázek krmení. Jedním z nich bude například ledňák obrovský, který v letošním roce získal skvělé adoptivní rodiče. Stali se jím žáci Základní a mateřské školy v Krásné Lípě (ul. Školní), kteří v rámci lesní brigády v Národním parku České Švýcarsko vydělali celkem 10.458,- Kč a rozhodli se je věnovat právě na chov tohoto zvláštního opeřence. K poslechu i k tanci zahraje hudební skupina U-Style.

i zvmajísv malyMyslíte si stejně jako my, že ke svátkům patří dárečky? :)
Pokud ano, a rádi byste podpořili zvířata v děčínské zoo, doneste v den konání akce do zoo „mňamky“ pro zvířata. Pro tento účel bude zřízeno speciální stanoviště, kde bude možné dárečky nejen odevzdat, ale také se zde budete moci seznámit se zvířaty, které se do zoo dostávají z volné přírody (nalezená mláďata, handicapovaní živočichové). Zoo uvítáme například: tvrdé pečivo, ovoce, zeleninu, obiloviny, med, kočičí nebo psí konzervy, těstoviny, ořechy,… Nejste-li si jístí, co přesně donést, zavolejte na zvířecí infolinku: 732 107 520.
Za odměnu slibuje zoo originální záložku do knížky s motivem vybraných zvířat.

Alena Houšková
 Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.