Rubriky
Kultura Zprávy

Září na zámku je plné kultury

zamek koncertCyklus Zámecké podvečery s hudbou se ani s koncem prázdnin neodmlčí, naopak chystá několik opravdových lahůdek.

Tradiční součástí zámeckých koncertních večerů jsou vystoupení českých i světových varhaníků v děkanském kostele Povýšení sv. Kříže. Tamní královský nástroj zažil za více než 120 let své existence již mnoho zajímavých a leckdy i netradičních vystoupení. Přesto můžeme směle tvrdit, že koncert 9. září bude v lecčem výjimečný. Švýcarští umělci Peter Frölich, Flavian Kimlig, Hany a Mario Küttel a Monika Nötzli totiž vystoupí s originálním repertoárem zahrnujícím tradiční švýcarskou lidovou mši, ve které hrají důležitou roli nejenom varhany, ale také alpský roh, akordeon a dokonce i jódlování. Tato kombinace jistě představuje spojení, které zatím během Zámeckých podvečerů nebyla ke slyšení a slibuje skutečně nevšední zážitek.

Již tradicí se staly podzimní chopinovské koncerty, konané jako připomínka návštěvy slavného klavírního virtuóza a hudebního skladatele na děčínském zámku. Hostem letošního, již sedmého ročníku, bude znamenitá klavíristka Marie Al-Ashhabová. Na programu bude samozřejmě především chopinovský repertoár, mimo jiné slavná Revoluční etuda, která dosud v rámci chopinovských koncertů nezazněla. Kromě samotné klavíristky se během večera představí také její bratr, mladý a oceňovaný houslista Milan Al-Ashhab a violoncelista Milan Urban.

Opravdovou lahůdkou potom bude vystoupení známého jazzmana a improvizátora Jiřího Stivína. Na programu bude pestrý průřez hudbou všech žánrů a několika staletí, od Bacha, Vivaldiho a Mozarta až k Ježkovi či Gerschwinovi to vše samozřejmě s výrazným vkladem Stivínovy vlastní invence. Koncert se navíc bude konat v působivém prostoru bývalé zámecké oranžerie na jižních zahradách, která vzhledem k dlouhé rekonstrukci této části zámeckého areálu již několik let nemohla být k takovému účelu využita. Koncert Jiřího Stivína a kytaristy Jaroslava Šindlera se uskuteční 24. září od 19:00 hodin.

Sérii velmi zajímavých koncertů navíc obohatí také divadelní představení. Již 12. září opět na jižních zahradách vystoupí ústecký Činoherák se slavnou komedií W. Shakespeara Zkrocení zlé ženy, kterou si upravil k obrazu svému. Tentokrát uvidíme známý příběh okořeněný poetikou cirkusových čísel a pouličních představení.

Vstupenky na všechna vystoupení je možno objednat zde >>.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz