Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci zvládli před svými fanoušky vstup do sezony vítězně

lions-jindrichuv-hradecV děčínském dresu se kvůli zranění nepředstavil vytáhlý pivot Dan Hendrych; Jindřichovu Hradci na severu Čech scházel ústřední rozehrávač Brison White (z důvodu zranění na delší dobu) a také druhý americký dispečer Lamb Autrey, nová akvizice Lions, u něhož se nestihl dořešit přestup.

Ještě před úvodním rozskokem utkání došlo k dojemnému loučení s dlouholetou děčínskou legendou Mírou Soukupem, který ve válečnickém dresu válel dlouhých 14 sezon. Po loňské sezoně se posunul z pozice hráče do funkce šéftrenéra mládeže. Děčínští tifosi Mírovi vzdali hold skandovaným potleskem a pokřikem „Soky, Soky, Soky“. Od klubového vedení dostal jako dárek obrovskou květinu a také upomínkovou plaketu.

Děčínští hráči vstoupili do svého prvního zápasu nové sezony Kooperativa NBL výborně a již v polovině 5. minuty vedli 9:2, když Tomáš Vyoral vtipnou přihrávkou uvolnil pod košem Roberta Landu, pro něhož nebyl problém zavěsit. Do většího trháku nás však Jihočeši nepustili a naopak to byli oni, kdo převzal v dalším průběhu úvodní periody iniciativu na svou stranu. Zásluhou sedmibodové šňůry korunované tříbodovou trefou Robinsona srovnali hosté na začátku 7. minuty na 9:9, načež záhy dokonce zásluhou Vošlajerovy šestky šli do vedení. I když se válečnické ekipě podařilo ještě skore obrátit, po první čtvrtině nakonec hosté byli o jeden bodík vpředu – stav byl 14:15.

Po většinu druhého kvartálu měli na kurtu jasně navrch svěřenci Pavla Budínského, ale v průběžném stavu se jejich převaha projevila až v samém závěru úvodní půle. Po trefě Tomáše Vyorala zpoza perimetru jsme v polovině 16. minuty vedli 28:23, ale Battle a Robinson svými trefami opět přitáhli Lions na rozdíl jediného punktu. Na konci prvního poločasu ale hosté neustáli děčínské trojkobití, když zpoza perimetru se postupně trefili Stria, Landa a opět Vyoral… A hlavně zásluhou jejich dalekonosných tref jsme do kabin odcházeli s dvanáctibodovým vedením v zádech – 41:29.

V podobném duchu děčínský tým odšpuntoval i druhou půli, když si velmi brzy, již v polovině 23. minuty po trojce Luboše Strii, vypracoval dvacetibodový náskok – 51:31. V těchto pasážích zápasu si zapsal své první ligové body i osmnáctiletý benjamínek a odchovanec Filip Kroutil, který nakonec zaznamenal 7 bodů včetně jedné trojky. Naše vedení narůstalo ve třetí čtvrtce raketovým tempem a nejvyšší hodnoty nabylo v polovině 28. minuty, kdy se po trojce Anthonyho Tuckera vyhouplo až na rozdíl bodů – 75:41. Před závěrečnou periodou se děčínský náskok sice o něco snížil, ale přesto jsme do ní vstupovali za velmi příznivého stavu 77:48.

Její začátek ale děčínská ekipa vůbec nezachytila a po šnůře 0:11 korunované trojkou Petra Šlechty se hosté přiblížili na 77:59… To však ještě nebylo zdaleka vše a děčínský zmar pokračoval i v dalších minutách, když v průběhu minuty 36. snižoval dvěma trojkami v krátkém sledu snajpr Donald Robinson až na 83:72. Pod dvoucifernou hodnotu jsme však naštěstí Lions nepustili a závěr utkání si již zkušeně pohlídali, i když je nutno dodat, že hosté nás v závěrečné desetiminutovce opravdu hodně zlobili. Tečku za vítězným vstupem do nové sezony nakonec udělala trojka válečnického top skórera utkání a také jeho nejlepšího hráče, Lukáše Bažanta, která uzavřela účet zápasu na 97:81.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Bažant, Stria, Kaša, Houška
J. Hradec – Andres, Robinson, Novák, Zuzák, Vošlajer

Body: Bažant 20 (7 doskoků; trojky 4/3), Tucker 15, Vyoral 14 (trojky 5/4), Kaša 14 (dvojky 4/4), Stria 9 (4 asistence), Landa 8, Kroutil 7, Jelínek 6, Houška 4 (10 doskoků – 4 útočné; 2 bloky), Jiříček 0 (ale 4 získané fauly) – Robinson 26 (7 asistencí), Battle 19 (6 doskoků), Vošlajer 12 (9 doskoků), Zuzák 12 (5 získaných faulů), Aušprunk 6 (4 plusové fauly), Novák a Šlechta po 3, Andres 0 (ale 5 asistencí); střelba 3 b.: 36/14 – 22/8; střelba 2 b.: 38/20 – 43/21; TH: 20/15 – 22/15; doskoky: 39:32 (útočné 13:9); chyby: 21:22; ztráty: 11:14; týmová efektivita: 114:84; počet diváků: 910; nejlepší hráč utkání: Lukáš Bažant (Děčín).

Ohlasy po utkání:
Mgr. Pavel Budínský (kouč Děčína): „Díky za gratulaci. První utkání je vždy specifické – a my jsme ho zvládli, za což jsem rád.“

Karel Forejt (trenér Lions): „Předně gratuluju Pavlovi a Děčínu k vítězství. My jsme do tohoto zápasu vstupovali v nelehké situaci tím, že jsme ztratili hlavního playmakera, a to už podruhé během krátké doby. Nakonec to byl podle mne ten aspekt, který zápas rozhodnul, protože když jsme zachytili prvotní nástup Děčína a odehráli jsme dobrý první poločas podle našich představ, nepovedly se nám tuším jen poslední dvě minuty a celá třetí čtvrtina. Tam neměla naše hra vůbec řád. Samozřejmě tím nechci snižovat výkon Děčínských, kteří nás hlavně zasypali trojkovou střelbou, čímž nás totálně zdeptali. Chyběl nám v tu chvíli mozek, který by uklidnil zbytek týmu. Škoda, že jsme si Děčín nechali utéct na takový rozdíl. Zápas mohl vypadat mnohem lépe a mohli jsme vyrovnanější výsledek držet až do konce. O tom jsem přesvědčen.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta