Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Sezona zámeckých zahrad vrcholí

jiri_stivinPrvní kompletní návštěvnickou sezonu má za sebou jeden z nejpůvabnějších koutů našeho města – terasové zahrady na jižní straně zámeckého areálu.

Jižní zahrady děčínského zámku byly veřejnosti poprvé zpřístupněny v červenci roku 2013 a ihned se staly oblíbeným místem obyvatel i návštěvníků města. Každý den je využívají k procházkám i odpočinku desítky či stovky lidí a nechávají zde na sebe působit kouzlo kamenných teras, květin, trávníků, popínavých rostlin, keřů, stromků i vodních prvků. Velmi důležitou součástí výzdoby zahrad se v letošním roce staly také krásné osázené koše, které vytvořili účastníci Mistrovství ČR v květinové vazbě Děčínská kotva 2014. Díky dohodě mezi zámkem a Střední školou zahradnickou a zemědělskou Děčín-Libverda mohly zůstat na místě po celý rok.

Kulisu zahrad dotvářejí také kulturní vystoupení. V letošním roce zde již proběhlo divadelní představení ústeckého Činoheráku či koncerty skupin Old Boys a Los Pelotudos. Opravdovou lahůdkou pak bude vystoupení proslulého instrumentalisty Jiřího Stivína, které po dlouhé době oživí působivý prostor někdejší zámecké oranžerie. Kromě skladeb klasických skladatelů či jazzových kompozic dostane samozřejmě velký prostor také umělcova pověstná improvizace. Jiří Stivín vystoupí za doprovodu skvělého kytaristy Jaroslava Šindlera 24. září od 19 hodin. (Vstupenky je možno objednat zde >>.)

Někdejší tradici pěstování vína na jižních terasách připomene také Odpoledne na zámecké vinici, během kterého bude za doprovodu příjemné hudby možné ochutnat produkci několika českých a moravských vinařství. Posezení na vinici se uskuteční v sobotu 27. září od 15–17 hodin.

Přestože zahrady již slouží veřejnosti, zůstává i zde mnoho práce. Již několik let například probíhá postupná obnova jedné z nejpůvabnějších zahradních staveb celého areálu, Čajového pavilonu. Díky příspěvku Krajského úřadu Ústeckého kraje se v minulých letech podařilo obnovit vnější plášť této rokokové stavby z roku 1737. V současnosti zde probíhá oprava vnitřních prostor, které až dosud zůstávaly ve stejném stavu jako po odchodu sovětské armády. V rámci současného zásahu bude položena nová podlaha, aby pavilon mohl do budoucna sloužit návštěvníkům zahrad. Někdy v budoucnu se snad také podaří obnovit původní freskovou výmalbu, kterou zde odhalil restaurátorský průzkum.

Jižní zahrady děčínského zámku jsou v září otevřeny od 9 do 19 hodin, v říjnu potom od 9 do 18 hodin. Od listopadu se zahrady zavírají a své brány návštěvníkům opět otevřou s příchodem jara.

[FŠ, MV]

Zdroj: www.zamekdecin.cz