Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámek hlásí rekordní návštěvnost

zámek průvodce návštěvníci_alesoV červenci letošního roku navštívilo expozice děčínského zámku rekordní množství návštěvníků.
Celkem si dvě interiérové trasy, prohlídky s Černým rytířem, dětské prohlídky nebo okruh po architektonických klenotech zámeckého areálu přišlo prohlédnout 5654 zájemců, což je o 23 % více než v loňském roce. Dalších 4397 návštěvníků si ve stejném období užilo Růžovou zahradu. Tato čísla potvrzují dlouhodobý trend. Zatímco ještě před několika lety v návštěvnosti vedla Růžová zahrada, letos poprvé přilákaly více zájemců prohlídky. Jak si správa zámku tuto skutečnost vysvětluje? „Velkou roli zcela jistě sehrála skutečnost, že jsme v letošním roce otevřeli novou prohlídkovou trasu,“ říká ředitelka Zámku Děčín, p. o. Iveta Krupičková. „Díky tomu můžeme za stejnou dobu provést po zámku větší množství návštěvníků. Dlouhodobě se nám také osvědčily prohlídky pro rodiny s dětmi, ať již s komtesou pro menší děti, či s Černým rytířem pro větší.“ Správa zámku také dlouhodobě pracuje na intenzivnější propagaci nejvýznamnější městské památky. „V letošním roce se nám podařilo domluvit instalaci pěti reklamních panelů s upozorněním na zámek na nejatraktivnějších místech Českého Švýcarska, například ve Hřensku, na Mezní Louce nebo na Mezné. Doufáme, že se tato skutečnost také odrazí na dalším zvýšení návštěvnosti zámku,“ dodává Iveta Krupičková.

Kromě klasických prohlídek se navíc na srpen v zámeckém areálu chystá celá řada zajímavých kulturních akcí. Již tradicí jsou oblíbené noční prohlídky, kterým jsou vyhrazeny páteční večery, nejbližší termín je 22. 8. Nezapomeňte, že vstupenky je nutno předem rezervovat. Na velký úspěch loňských open air divadelních představení na jižních zahradách naváží letos další dvě vystoupení ústeckého Činoheráku. Na repertoáru budou opět hry Williama Shakespeara, tentokrát ovšem rázu komediálního. Jako první se 23. 8. od 19 hodin představí Dva páni z Verony – méně známá veselohra slavného dramatika o zkouškách přátelství a svodech lásky, plná rafinovaných slovních hříček a vztahových propletenců. O něco později, 12. 9. uvede Činoherák Ústí jednu z nejslavnějších komedií světového divadla vůbec – Zkrocení zlé ženy, tentokrát v úpravě s poetikou cirkusových čísel a vystoupení kočovných hereckých společností.

Vstupenky na noční prohlídky a další představení si můžete rezervovat v rámci systému Vstupenka Děčín.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz