Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

V zámku přivítají návštěvníky skutečné hraběnky

Hradozámecká nocBenešov nad Ploučnicí – Letní prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke svému konci a Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí spolu s koncem prázdnin chystá finální tečku nočním prohlídkám. Poslední prázdninová sobota bude patřit i v Benešově nad Ploučnicí celorepublikové akci „Hradozámecká noc 2014“. Během ní se uskuteční i letošní závěrečné noční prohlídky kouzelného zámku.  A aby děti neměly loučení s prázdninami příliš smutné, nachystal zámek i odpolední program určený nejen jim.

Na nádvoří Horního zámku se od druhé hodiny odpolední bude bojovat i tančit.  Do Benešova nad Ploučnicí totiž dorazí Skupina historického šermu GREX-SEVER LIBEREC se svým představením Renesanční kavalíři na dvoře Rudolfa II. „V představení je spojen dobový tanec s historickým šermem, takže si na své přijdou děti i dospělí,“ uvedl kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig. Vystoupení se během odpoledne uskuteční hned dvě, a to ve 14.00 a v 16.00. Vstup na ně je zdarma.

Večer bude už tradičně patřit nočním prohlídkám, tentokrát s podtextem Na návštěvě u hraběnky.  „Hraběnky Marie Elizabeta  a Marie Francezska provedou nejen děti nočním zámkem. Chybět nebudou ani živé obrazy ze života šlechty. Vzhledem k velkému zájmu je vhodné se předem na noční prohlídku objednat,“ poznamenal kastelán.  Návštěvníci se opět mohou těšit na noční prohlídku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech, chybět nebudou ani strašidla, vodník či Bílá paní. Noční prohlídky se uskuteční během Hradozámecké noci čtyři, první začne v 19.00 a další budou následovat vždy po hodině.

Cílem Hradozámecké noci je představit památky v netradiční době a s  netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet. Kulturní program na zámcích a hradech v celé republice je různorodý, od nočních prohlídek, přes divadelní představení a hudební vystoupení až po komponované programy.

 

Dění na zámku můžete sledovat i na oficiálních stránkách zámku www.zamek-benesov.cz