Rubriky
Turisti Zprávy

Rozhledna na Děčínském Sněžníku se kvůli opravě zavírá, zatéká do ní

sneznik rozhledna_alesoDva měsíce bude mimo provoz oblíbená rozhledna na Děčínském Sněžníku, stavba z roku 1864 se v pondělí začne opravovat. Důvodem je špatný technický stav objektu, do rozhledny zatéká a na mnoha místech je plíseň.

V pondělí se začíná s opravou spodního ochozu věže, aby do její dolní části nezatékalo. V dalších letech by radnice v Jílovém ráda v rekonstrukci pokračovala.

Poslední rozsáhlejší oprava proběhla v roce 1992. Uběhlo více než dvacet let a do pískovcového objektu značně zatéká. Když zaprší, voda se dostane do spodní části rozhledny a vlhkost poté vzlíná. Plíseň se šíří a opadávají omítky.

„Působí to devastačně na technický stav rozhledny,“ přiblížil Miroslav Kalvas, starosta města Jílové na Děčínsku, kterému stavba patří. Město se proto rozhodlo památku opravit. Její obnovu rozdělilo do dvou částí – letos přijde na řadu spodní ochoz a zajištění funkční hydroizolace, později rekonstrukce celé věže.

Dělníci letos vymění kamennou dlažbu kolem vstupu do rozhledny. Práce začnou dnes a skončí na konci září. „Předpokládáme úplnou uzavírku. Jiné období než léto ale není na Sněžníku na provedení opravy vhodné,“ uvádí Kalvas.

Rozhledna už se jednou málem bourala
Investice vyjde městskou kasu na 1,17 milionu korun, o dalších 200 tisíc radnice žádá děčínský magistrát. Druhou etapu obnovy projektová dokumentace vyčíslila na 2 miliony. „Opraví se při ní hlavní tubus rozhledny, balkonky a horní ochoz,“ vyjmenovává Gabriela Bertlová z odboru správy majetku radnice. Kdy se spustí další fáze oprav, ale zatím není jasné. „Bude záležet na finančních možnostech města,“ doplnil Kalvas.

Rozhledna letos slaví výročí 150 let, čímž se řadí mezi nejstarší stavby svého druhu v Čechách. Kamenná věž vznikla v roce 1864 jako jeden ze základních bodů trigonometrické sítě, na které se dohodly Rakousko, Sasko a Prusko.

Rozhledna měla v minulosti už jednou namále. V 80. letech minulého století se uvažovalo o jejím zboření. K tomu však naštěstí nedošlo a i díky následné rekonstrukci se podařilo uchovat její originální vzhled z 19. století.

Autor: Ondřej Kůs
Zdroj: http://usti.idnes.cz/