Rubriky
Turisti Zprávy

Obec Růžová získala Zlatou stuhu a titul Vesnice Ústeckého kraje roku 2014

ruzova_alesoV úterý 26. 8. 2014 proběhlo v Růžové vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku 2014. Růžová převzala na své domácí půdě vítěznou Zlatou stuhu a postupuje do celostátního kola, kde se utká s dalšími dvanácti obcemi z celé republiky. Výsledky celostátního kola budou známy 20. září.

Soutěž „Vesnice roku“ vyhlašuje každoročně již od roku 1995 Spolek pro obnovu venkova, a to společně s Ministerstvem pro místní rozvoj, Svazem měst a obcí a Ministerstvem zemdělství. Cílem soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, upozornit širokou veřejnost na význam venkova, vyzdvihnout aktivity obcí a rozvoj společenského života v obci. V rámci soutěže je obcím udělována Zlatá stuha za vítězství v krajském kole, Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí, Bílá stuha za činnost mládeže, Modrá stuha za společenský život. Tou se letos může pyšnit obec Tisá.

Obec Růžová není v soutěži „Vesnice roku“ nováčkem. Již v roce 2010 získala v krajském kole Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. O tom, že jsou obě ocenění vskutku oprávněná, se můžete převědčit sami, například při procházce po Naučné stezce Růžová, kterou můžete spojit s výstupem na hlásku na Pastevním vrchu, s návštěvou indiánské vesničky na Hájenkách, prohlídkou mýdlárny Rubens nebo posezením v některé ze zdejších hospůdek. Během posledního prázdninového víkendu by Vás mohlo upoutat indiánské Rozloučení s prázdninami nebo závěr 8. ročníku výstavy „Růžová – dveře umění dokořán“. V sobotu 6.9.2014 zde také proběhne tradiční festival tanečních souborů „Růžovský drak“. Hostem a hvězdou festivalu bude Wabi Daněk v doprovodu Miloše Dvořáčka. Více na www.obec-ruzova.cz.

Zdroj: Oddělení cestovního ruchu v Děčíně