Rubriky
Politika Zprávy

Občané a město jednali s Ministerstvem práce a sociálních věcí

jednani mesto socVe čtvrtek 21. srpna 2014 se v Děčíně setkali zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí včele s náměstkyní ministryně pro sociální a rodinnou politiku Zuzanou Jentschke Stöcklovou, Úřadu práce, vedení města a nespokojených občanů. Setkání bylo iniciováno vedením města a poslancem Jaroslavem Foldynou na základě shromáždění 13.8.2014 v Děčíně na Mírovém náměstí, kde přítomní občané vyjádřili nespokojenost se sociální situací v Děčíně a především s chováním nepřizpůsobivých občanů a jejich stěhováním do města.

Náměstkyně a její kolegové informovali přítomné mimo jiné o chystaných novelách zákonu č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, a zákonu č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Tyto novely by měly být projednány v Poslanecké sněmovně již v září. Ke změnám v novele zákona č. 111 by mělo dojít například u příspěvků na bydlení nebo doplatků na bydlení. Ministerstvo také považuje za důležitou sociální práci. Díky novele zákona č. 108 by mohly obce a města zaměstnávat mnohem více sociálních pracovníků.

Zástupce nespokojených občanů, Petr Žák, přečetl přítomným prohlášení k situaci ve městě včetně návrhů řešení. Považují za velmi důležitý například tlak města na změnu legislativy v oblasti poskytování dávek. Ty by měly být vypláceny hlavně potřebným a spravedlivě.

„Jsem rád, že jsme toto setkání uspořádali. V živé diskusi jsme si vyjasnili některé zásadní věci. Je vidět, že se ministerstvo snaží situaci řešit a zajímají ho názory lidí z regionu. Před námi je však ještě spousta práce a je nutné se problematikou nepřizpůsobivých občanů intenzivně zabývat a hledat možnosti, jak problémy řešit,“ řekl k jednání primátor města František Pelant. Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí po debatě poděkovali za pozvání a diskusi hodnotili také jako přínosnou pro jejich další práci.

Další setkání s vybranou skupinou nespojených občanů, poslanců a zástupců města se koná příští týden. Město rovněž připravuje veřejné setkání s občany k sociální problematice na září na Střelnici.

Zdroj: Magistrát města Děčín