Rubriky
Politika Zprávy

Kohout dostal pokutu za demonstraci v Děčíně. Podle města ji nezvládl

Protiromská demonstrace na náměstí v Děčíně Autor- Iveta Lhotská, MF DNESDěčínský magistrát dal pokutu aktivistovi Lukáši Kohoutovi za nedávnou demonstraci „nespokojených občanů“ v centru města. Má zaplatit čtyři tisíce korun za to, že nezvládl její organizaci. Kohout s pokutou nesouhlasí a chce se bránit.

„Pokutu jsem dostal příkazem do datové schránky. Už jsem to předal právníkům a vypracují odpor,“ reagoval Kohout.

Úřad Kohoutovi vyčetl, že na akci neměl pořadatele, kteří by zajistili pořádek.

„Jestli se jim něco nelíbilo, měli to říct na místě a shromáždění ukončit, to ale neudělali. Vytýkají mi třeba, že jsem nezabránil vášnivé diskusi, která vznikla před budovou magistrátu, takže ji musel řešit antikonfliktní tým. Ten tam od toho ale přece byl. Nebo mi vyčítají průvod městem, který jsem přitom zrušil, takže lidé v něm šli na vlastní riziko,“ argumentuje Kohout.

Magistrát Kohoutovu pokutu nekomentoval. „K přestupkovému řízení se vyjadřovat nemůžeme. Obecně lze říct, že lhůta k podání odporu je do 15 dnů od doručení příkazu,“ řekla mluvčí Děčína Romana Silvarová.

Uvidíme, jestli to stihnou projednat, říká Kohout
Po podání odporu bude muset případ projednat přestupková komise ve správním řízení.

„Na projednání přestupku je rok. Uvidíme, jestli to stihnou,“ poznamenal Kohout, který si má podle pondělního rozhodnutí soudu odsedět zbylých deset měsíců za to, že jako falešný asistent někdejšího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana létal za státní peníze po světě (rozhodnutí soudu zde).

Děčínská demonstrace se uskutečnila 13. srpna a přišlo na ni zhruba 200 lidí. Kohout, pověstný mnoha mystifikacemi, se však tentokrát sám nechal napálit. Ozvučení akce mu naoko slíbila zajistit jedna z jeho odpůrkyň, takže nakonec zůstal bez aparatury a nebyl slyšet (o mystifikaci zde).

Po demonstraci policie obvinila dva lidi z nebezpečného vyhrožování a hanobení rasy.

Autor: alh
Zdroj/foto: http://usti.idnes.cz/