Rubriky
Politika Zprávy

Asistenty prevence kriminality v Děčíně dočasně nahrazují dobrovolníci

Asisten Prevence Kriminality_bezdomovecAsistenti prevence kriminality v Děčíně přijdou v listopadu o svá místa. Došly totiž peníze, ze kterých městská policie hradila jejich mzdy a uniformy. Děčínští strážníci proto museli požádat o pomoc dobrovolníky, kteří dočasně asistenty nahradí.

„Většinou dohlížíme na veřejný pořádek a hlavně na děti. Učíme je, jak se mají chovat, že po sobě musí uklízet a nemůžou jen tak ječet,“ řekl Antonín Čábelka, který pracuje jako asistent prevence kriminality v Děčíně už několik let.

V listopadu ale přijde o práci minimálně na několik měsíců. Z toho nemá radost ani on, ani obyvatelé sídliště, kde hlídkuje. „To bude hrozné, až budou končit. Takhle to tady alespoň projdou a je pořádek,“ vyjádřila obavy jedna z obyvatelek sídliště Věra Česánková.

Brzy ale dojdou peníze, které sloužily na uniformy a mzdy asistentů. Městská policie se podle Tomáše Pavlíka proto rozhodla k provizornímu řešení.

„Víme, že zde bude nějaká prodleva, než požádáme o dotaci a než peníze dostaneme. Snažíme se tak budovat systém dobrovolníků, kteří by asistenty alespoň částečně nahradili,“ dodal.

Dobrovolníci slouží podle toho, jaká je situace. Prozatím se prokazují pouze identifikační kartou. „To, že nemáme uniformy, nám ubírá autoritu. Když stojíme venku, lidé si myslí, že jen hloučkujeme,“ řekl dobrovolník Zdeněk Demu.

„V současné době máme pro dobrovolníky objednané vesty s nápisem Dobrovolný terénní pracovník MP. Slovo dobrovolný jsme tam dali záměrně, aby veřejnost viděla, že jsou to lidé, kteří vykonávají tuto práci zdarma a dobrovolně,“ vysvětlil Jaroslav Rychnovský, který má asistenty prevence kriminality na starost.

Policisté ale počítají s tím, že se asistenti prevence kriminality do ulic znovu vrátí. Bylo by totiž paradoxní, aby město, které má největší zkušenosti a školí tyto zaměstnance pro celou republiku, nesehnalo peníze na vlastní.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever