Rubriky
Turisti Zprávy

Ptačí druhy přiblíží krásné fotografie

výr velkýČeské Švýcarsko, Srbská Kamenice, 10. 7. 2014 – Výstavu Ptáci Českého Švýcarska mohou shlédnout návštěvníci o prázdninách v informačním centru v Srbské Kamenici. Množství krásných fotografií a dalších exponátů v pravém slova smyslu přibližuje pestrý ptačí svět Labských pískovců. Právě ptáci jsou představitelé živočišné říše, se kterými se návštěvník setkává v národním parku nejčastěji.

“Setkání s ptáky během výletů do přírody jsou běžná, přesto nám často fascinující podrobnosti o jejich životě obvykle unikají,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Právě probíhající výstava nám umožní poznat jejich život díky snímkům, na které jejich autoři často musí čekat dlouhé hodiny či dokonce dny.”

Výstava vznikla při příležitosti 10. výročí vzniku ptačí oblasti Labské pískovce, jejíž součástí je také národní park České Švýcarsko. Ptačí oblasti jsou součástí evropského systému ochrany přírody Natura 2000 a zřizují se především pro ochranu vybraných ptačích druhů, případně také pro ochranu ptačích shromaždišť. Zvýšená ochrana se pak v těchto oblastech vztahuje na veškeré ptačí druhy. V konkrétním případě Labských pískovců byla ptačí oblast vyhlášena pro sokola stěhovavého, výra velkého, chřástala polního a datla černého. Její rozloha činí více než 35 tisíc hektarů a kromě vyjmenovaných ptáků zde hnízdí dalších 19 evropsky významných druhů.

Správa národního parku České Švýcarsko pořádá výstavu ve spolupráci s Krajským střediskem AOPK ČR a Správou CHKO Labské pískovce, ČSOP Děčínsko a Správou CHKO Lužické hory. Výstava v Srbské Kamenici je přístupná bezplatně, denně od 9 do 18 hodin.

Zdroj: www.npcs.cz