Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Prázdniny na děčínském zámku

zamek jezni kridlo_alesoStalo se dobrou tradicí, že na letní prázdninové období je na děčínském zámku připravena řada atraktivních kulturních akcí.

Zvláštní oblibu si mezi návštěvníky získala především představení pod otevřeným nebem, při kterých může na návštěvníky nejlépe zapůsobit zvláštní atmosféra památkového objektu. Také letos najdeme na programu řadu takových akcí.

Po velkém úspěchu loňských premiérových divadelních představení na jižních zahradách bude letos pokračovat úspěšná spolupráce s ústeckým Činoherákem. A znovu se v jejich podání dočkáme uvedení díla Williama Shakespeara. Po loňském dramatu Romeo a Julie nás letos čekají hned dvě komedie – Zkrocení zlé ženy a méně známý kus Dva páni z Verony. Obě představení se opět odehrají v atraktivním prostoru jižních terasových zahrad.

Zcela mimořádnou událostí letošního léta bude uvedení známé Smetanovy opery Prodaná nevěsta na hlavním nádvoří děčínského zámku. Představení je výjimečné tím, že si nejtradičnější českou operu vyslechneme v podání zahraničních solistů, konkrétně mladých pěvců z kanadského Vancouveru, kteří dorazí do České republiky v rámci Evropské hudební akademie. Tento projekt odstartoval v roce 2007, původně v Ústí nad Labem a posléze v Teplicích. Má za cíl přivádět mladé talentované operní pěvce a dirigenty z celého světa, kteří zde spolu s mezinárodním inscenačním týmem připravují operní představení a koncerty. Za dobu trvání tohoto projektu se v kurzech objevili i pozdější vítězové pěvecké soutěže Metropolitní opery v New Yorku. Inscenace tohoto projektu byly v minulosti uvedeny například v amfiteátru zámku Konopiště, ve Stavovském divadle v Praze a také ve Vancouveru. Letos se představení odehrají v divadlech v Teplicích a Jablonci nad Nisou, jediné provedení pod otevřeným nebem bude právě na nádvoří děčínského zámku. Všechny tyto okolnosti slibují opravdu nevšední zážitek, který by mohlo pokazit snad jen počasí. Pro případ deště je proto připravena náhradní varianta – koncertní verze představení se odehraje v Knihovním sále děčínského zámku. Prodaná nevěsta zazní na děčínském zámku 20. 7. od 20:00 hodin.

Na konci července se opět vrací oblíbené noční prohlídky. Po loňské inovaci se představují v kompletně proměněné podobě. Z dob barokních se přeneseme do poloviny 19. století, kdy se na děčínském zámku uskutečnilo setkání tří středoevropských monarchů – rakouského císaře Františka Josefa I., pruského krále Fridricha Viléma IV. a saského krále Fridricha Augusta II. Hlavních rolí se opět chopili herci známí z předchozí verze nočních prohlídek – Josef Barták zůstává v roli majitele zámku, jen světáckého hraběte Maxmiliána vyměnil za trochu nedobrovolného hostitele celé konference Františka Antonína Thuna. Petra Nedvědová tentokrát nehraje jeho manželku, nýbrž dceru Južu, známou jako múza Fryderyka Chopina. Petr Svoboda se představí jako pedantský hofmistr pruského krále a Aleš Kalvoda jako požitkářský král Fridrich August II. První noční prohlídky se odehrají 25. července 2014. Vstupenky je nutné předem rezervovat buď přímo na zámku nebo v rámci sítě Vstupenka Děčín.

V sobotu si děčínský zámek přišli prohlédnout představitelé hlavních rolí Smetanovy Prodané nevěsty. Kanadští umělci pro nás zapózovali v kostýmech: Nicole Brooks jako Mařenka, Matt Chittick jako Jeník, Kecala bude představovat Peter Monaghan.

Zdroj: www.zamekdecin.cz