Rubriky
Turisti Zprávy

Dráha NP propojila České a Saské Švýcarsko

 

Zdroj: www.npcs.cz

Draha_NPČeskosaské Švýcarsko, 7. 7. 2014 – Ředitelé správ národních parků České a Saské Švýcarsko vítají nové železniční propojení vzniklé zprovozněním úseku železniční trati mezi saským městem Sebnitz a Dolní Poustevnou. Pro návštěvníky toto propojení představuje nové možnosti přeshraničních výletů do Českosaského Švýcarska, bez závislosti na osobním automobilu.

Obě správy národních parků dlouhodobě podporovaly přípravné kroky k opětovnému železničnímu propojení atraktivních regionů ze strany obcí, vyšších samosprávných celků, dopravního svazu VVO, Českých i Německých drah. Poté, co se spojení dne 4. 7. 2014 stalo realitou, existuje zejména o víkendech díky možnosti přestupu v Mikulášovicích přímé spojení mezi hlavními sídly národních parků, tedy Krásnou Lípou a Bad Schandau.

Ředitel Správy NP Saské Švýcarsko, dr. Dietrich Butter: „Dlouholetá spolupráce obou správ národních parků při přeshraniční ochraně přírody je již téměř samozřejmostí. Těší nás, že se starostové na české i saské straně nyní přihlásili k pojmenování trati Dráha národního parku. To dokládá, jak vysoko obě velkoplošná chráněná území stojí z hlediska přeshraničního rozvoje celého regionu.“

Ředitel Správy NP České Švýcarsko dr. Pavel Benda: „Jsme svědky zahájení provozu na první Dráze národního parku v České republice i Německu. Pro Českosaské Švýcarsko to znamená nové impulzy a inovativní přístupy v ochraně přírody, především se rozšiřují možnosti k přírodě šetrného příjezdu do velkoplošných chráněných území. Příjezd zpříjemňují i dvojjazyčné informační tabule o výletních cílech ve všech českých stanicích dráhy.“

Dráha národního parku návštěvníkům usnadňuje výlety do Českého i Saského Švýcarska, a to bez závislosti na osobních automobilech. Podrobné informace i spojích, včetně návazností na další prostředky veřejné dopravy, jsou k dispozici také ve všech informačních centrech v regionu, například v brožuře Turistické jízdní řády 2014.

Zdroj: www.npcs.cz