Rubriky
Zprávy

Odvodnit, sledovat a na jaře stavět, zní plán ministra pro dálnici D8

D8 most_alesoMinistr dopravy Antonín Prachař z ANO popsal řešení problému se sesuvem na rozestavěném úseku dálnice D8. Na vině je podle něj množství podzemní vody. Místo proto plánuje odvodnit. Pokud pak sesuvy ustanou, na jaře chce začít znovu stavět. Uvedl to v České televizi.

Práce na dálnici D8 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem zastavil sesuv u Litochovic. Po vydatných deštích 7. června 2013 zemina rozestavěnou dálnici zavalila. Sesuv o rozměrech 500 krát 200 metrů s sebou vzal i koleje a vzrostlé stromy.

„Víme, co pravděpodobně způsobuje nestabilitu svahu. Je to větší množství spodních voda a primárně se musí udělat odvodnění toho svahu,“ řekl Antonín Prachař v nedělních Otázkách Václava Moravce.

To bude spojeno i s umístěním vodorovných a svislých pilotů. Zajištění svahu by ministr rád stihl do zimy. „Pak budeme situaci monitorovat a na jaře se vrátíme na stavbu,“ plánuje Prachař.

Ministerstvo tak nepočítá s tím, že by dálnice vedla jinou trasou. Ministr argumentoval množstvím proinvestovaných peněz a také tím, že by bylo třeba nové stavební povolení i nové posouzení vlivu na životní prostředí.

Prachař obnovení prací na dálnici D8 uvedl jako jednu z priorit ministerstva dopravy. Při té příležitosti také mluvil o dokončení dálnice D11. Už dříve ministr uvedl, že by v příštích třech letech stát mohl postavit zhruba 60 kilometrů dálnic v hodnotě 8,9 miliardy korun (více o plánované stavbě dálnic zde).

Autor: cen
Zdroj: http://usti.idnes.cz/