Rubriky
Sport Turisti Zprávy

O Via ferratu je obrovský zájem – za čtrnáct dní ji navštívilo mnoho turistů

ferrataNení dne, aby na nové ferratě na Pastýřské stěně nelezli milovníci adrenalinu. Zájemců o zdolání jedné z pěti cest je opravdu hodně. „Za pěkného počasí je zájem obrovský, museli jsme dokoupit ferratové sety a helmy. Často také průvodcujeme skupiny nadšenců, kteří nemají s ferrratovým lezením žádné zkušenosti,“ řekla Kateřina Smíšková, majitelka Cyklopůjčovny a ferratová průvodkyně.

Cesty dlouhé 150 až 170 m přelezete zhruba za hodinu. Záleží na tom, zda lezete jen nahoru, nebo jestli si užíváte překrásných výhledů do údolí. Pro odpočinek je zhruba v polovině cesty lavička se stolem. Hladoví se tady mohou občerstvit a nabrat nové síly k výstupu na vrchol. Příjemné odpoledne zde může prožít celá rodina. Výstup zvládne i odvážné dítě ve věku od 10 let. „Kdykoliv se podívám na skálu, vidím, že na ní někdo leze. Jsem opravdu rád, že se nám otevření přes všechny komplikace podařilo a Děčín tak získal zajímavou atrakci,“ řekl František Pelant, primátor města.

Pět variant, které vytvořil Karel Bělina, je v obtížnosti B až C+ s výškou převýšení 95 m. Spíše mírně náročné cesty otevírají nové výhledy na údolí Labe a zámek. Cesty jsou jednosměrné a odměnit se můžete v městské vyhlídkové restauraci „Nebíčko“ na Pastýřské stěně.

Pro výstup po ferratě je nutné lezecké vybavení. Návštěvníci musí mít sedák, přilbu, rukavice a ferratový set. Kdo si na výstup netroufne samostatně, může si v nedaleké Cyklopůjčovně.com domluvit průvodce nebo zapůjčit vybavení. Ferratový set vyjde na 120,- Kč plus 1 000,- Kč záloha. Dodržet by se mělo ještě jedno pravidlo – za deště se na pískovcové skály neleze.

Zdroj: oddělení cestovního ruchu, Děčín